Linkovi

Počinje nova radna sezona u den Haagu - 2004-08-30


Nakon ljetnje pauze, danas je nastavljeno sudjenje Momčilu Krajišniku - o zbivanjima neposredno pred rat svjedoči nekadašnji predsjednik opštinske vlade u Vlasenici, Izet Redžić. Tokom svjedočenja koje je počelo tokom poslijepodneva, on se prisjeća kako je u vlaseničkom kraju vojska, nekadašnja JNA, prisvojila naoružanje Teritorijalne odbrane i dijelila ga srpskim stanovnicima opštine. Na proteste kod vojnih vlasti, odgovoreno mu je da "musliman ne može dobiti ni jednu cev, jer će se krenuti i pucati na Srbe". Današnji proces će trajati do 19 sati.

U odvojenim haškim zbivanjima, saopšteno je da je američki stručnjak za medjunarodno krivično pravo, David Tolbert preuzeo dužnost zamjenika glavnog tužitelja Haškog tribunala, Carle del Ponte.

Na tu dužnost stupa na osnovu imenovanja od strane generalnog sekretara Ujedinjenih Naroda, Kofija Annana, i na tom poslu će naslijediti Grahama Blewitta, koji je dugo godina imao funkciju drugog čovjeka haškog tužiteljstva.

Tolbert je u Haškom sudu do sada obavljao dužnost zamjenika sekretara Suda i višeg pravnog savjetnika, a bio je i šef ureda bivše predsjednice Tribunala, Gabrielle Kirk McDonald.

XS
SM
MD
LG