Linkovi

Teroristi iz Bosne prijete Vatikanu, piše Corriere della Sera - 2004-08-27


Prema italijanskim medijima, Vatikanu prijeti opasnost od terorista koji su u Rim stigli iz Bosne i Hercegovine, sa namjerom da izvrše teroristički napad tokom neke od svetkovina na Trgu Svetog Petra.

Kako danas piše Corriere della Sera, skupina od deset osoba, medju kojima je sedam žena, uputila se iz Bosne i Hercegovine put Vatikana, gdje namjeravaju poduzeti terorističke napade. Kaže se da su italijaske snage, rasporedjene u BiH, već upozorile na opasnost od takvog napada, nako čega su pojačane mjere kontrole granica, posebno one izmedju Italije i Slovenije.

Ne navodeći izvor informacija, list tvrdi da je teroristička grupa, koristeći različite pravce, kopnene, morske i zračne puteve, već uspjela stići do Rima, gdje je čeka neophodna oprema i eksploziv koji bi trebao biti iskorišten za teroristički napad. Cilj je neka od predstojećih svetkovina na Trgu Svetog Petra, pred istoimenom crkvom, a navodi se i detalj o vrsti eksploziva- C-4, koji je već korišten u brojnim napadima različitih terorističkih organizacija.

Prema navodima Corriere della Sera, policija u Italiji je obavještena i njene posebne jedinice već tragaju za terorističkom grupom koja dolazi iz BiH.

Italijanski list ne navodi pojedinosti o identitetu terorista, ali prenosi uvjerenje šefa obavještajne službe, Maria Morija, za kojega je ovakav "teroristički scenario" moguć, a prijetnja realna. Sa druge strane, iz ministarstva unutarnjih poslova je prenijeto uvjerenje da nema mjesta panici i poredjenju sa okolnostima kakve su bile u Španiji pred teroristički napad u Madridu.

XS
SM
MD
LG