Linkovi

OLIMPIJSKO ZAVJEŠTANJE - 2004-08-27


Atina je uspješno odagnala nedoumice mnogih o sposobnosti grada da organizuje uspješne Olimpijske igre. Kako se igre međutim primiču kraju Atina će ostati da se nosi sa ogromnim dugom čije otplaćivanje može trajati godinama.

Atinske Olimpijske igre imale su briljantan početak sa jednom od najekstravagantnijih ceremonija otvaranja ikada održanim. Jedna od najvećih bojazni a to je terorističk napad - nije se nikada materijalizovao zahvaljujući djelomično i 1.5 milijardi dolara koje je Atina utrošila na obezbjeđenje.

Čak su i bjesomučna nastojanja da se u poslednji čas završi sa izgradnjom olimpijskih objekata okončana su uspješno ali samo zahvaljujući tome što je za tu svrhu utrošeno tri milijarde dolara više nego što je vlada te zemlje prvobitno planirala.

Konačna cifra koliko su koštale igre u Atini je 8.5 milijardi dolara. Spyros Capralos, generalni sekretar Igara tvrdi da se ti troškovi isplate i dodaje da je zavještanje ove Olimpijade mnogo veće nego u bilo kojem drugom gradu jer su drugi gradovi već imali izgrađenu infrastrukturu. U Grčkoj, kako kaže gospodin Capralos, ne samo da su izgrađeni prekrasni sportski objekti kojima su se svi mogli diviti već i veliki dio infrastrukture koja je tom gradu, toj zemlji očajnički bila potrebna a posebno kada je riječ u pitanju transport.

Juan Antonio Samaranch je bio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta više od dvije decenije. On također kaže da će Igre Grčkoj dati ekonomski podsticaj.

Gospodin Samaranch kaže da bi umjesto troškova upotrijebio termin ulaganje. Gospodin Samaranch se slaže da su Grci uložili mnogo novca u četiri godine uložili su onoliko koliko bi inače uložili za 25 godina ali on smatra da je to veoma dobro za tu zemlju.

U nedavno načinjenoj studiji koju je izradila računovodstvena kompanija Price Waterhouse Coopers upozorava se da probijanje budžeta Olimpijskih igara moguće je da bude i veće nego što se trenutno procjenjuje.

Mnogi kažu da će grčka vlada, nakon završetka igara, morati poduzeti oštre mjere kako bi zauzdala troškove.

Kakia Papadopoulou novinar publikacije tržišta novca, Dow Jones Publications kaže da će grčka finansijska situacija, javna potrošnja biti loša i da je poznato da će deficit zemlje bar za 2004. god. biti preko 4 procenta.

Atinski zvaničnici sada nastoje iznaći načine kako da profitiraju od od olimpijskih objekata nakon što Igre budu završene. Ali avet Montreala, domaćina Olimpijade 1976. god. se nadvila nad Atenom. 28 godina nakon završetka Olimpijade taj grad još uvijek otplačuje svoj milijardu dolara vrijedan dug.

XS
SM
MD
LG