Linkovi

U Bostonu uhapšen Marko Boškić pod optužbom da je sudjelovao u genocidu u Srebrenici - 2004-08-27


Federalne vlasti u Bostonu, savezna država Massachusetts, su uhapsile Marka Boškića pod optužbom da je sudjelovao u genocidu nad Bosanskim Muslimanima u Srebrenici 1995. godine. 40-godišnji gradjevinski radnik iz mjesta Peabody u Massachusettsu uhapšen je u srijedu noću u svom stanu, a u službenoj optužnici izmedju ostaloga stoji da je lagao u svom zahtjevu da mu se da izbjeglički status, a potom i stalno boravište u Sjedinjenim Državama - s obzirom da da je prešutio svoju uključenost u vojsci republike Srpske.

Optuženi se tereti za laganje o svojoj vojnoj službi u jedinici za koju se zna da je sudjelovala u genocidu hiljada bosanskih Muslimana - izjavio je američki federalni tužitelj u Bostonu, Michael Sullivan, i nastavio: Lagati kako bi se dobio azil u Sjedinjenim Državama, direktno je kršenje naših imigracionih zakona, i neće se tolerisati. Agresivno nastavljamo ovu istragu, i ovdje i u inostranstvu, zaključio je tužitelj Michael Sullivan.

U izjavio koju je napismeno, pod zakletvom dao jedan federalni agent koji se ne imenuje, se izmedju ostaloga kaže da je Boškić bio član 10tog diverzantskog voda, pri komandnom štabu generala Radislava Krstića, kojeg je Haški Tribunal osudio za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Kako navodi današnji list Boston Herald, federalni tužitelji u Bostonu su u posjedu i video snimka od 14. oktobra 1995. godine, na kojem se vidi Marko Boškić na ceremoniji obilježavanja Prve godišnjice njegovog 10-tog diverzantskog voda.

Jučer je Boškić izašao pred sud gdje je izjavio da nema novaca za advokata. On će ostati do daljnjeg u pritvoru bez mogućnosti kaucije. Ako bude osudjen, Marko Boškić se sučeljava s kaznom zatvora do 20 godina, i novčanom kaznom od 500 hiljada dolara - po 250 hiljada za svaku od dvije optužnice za kršenje američkog imigracionog zakona, čime se trenutno tereti. On se nakon toga navjerovatnije sučeljeva s deportacijom.

XS
SM
MD
LG