Linkovi

Zajedničke vojne vježbe u Nevesinju - 2004-08-26


U okolini Nevesinja danas je održana zajednička vojna vježba pripadnika Vojske Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine u cilju obuke za pomoć u saobraćajnim nesrećama.

Zajedničko uporište 3, naziv je zajedničke vojne vježbe održane danas na poligonu Mačipolje kod Nevesinja u Istočnoj Hercegovini. Pored pripadnika 15. mehanizovane brigade i 5. divizije Vojske Republike Srpske u vježbi su učestvovali i pripadnici Vojske Federacije Bosne i Heregovne, i SFOR-a.

Osnovni cilj vježbe bilo je usavršavanje vojnih snaga prilikom akcija spašavanja u velikim saobraćajnim nesrećama a sama operacija je pripremana tri mjeseca. Današnje aktivnosti na poligonu Mačipolje nadgledali su šef službe zajedničkih vojnih poslova SFOR-a, general Dominiko Zukaro, zamjenik komandanta 5. divizije Vojske Republike Srpske, pukovnik Ranko Prodanović i predstavnik Vojske Federacije major Emil Knih.

Potparol SFOR-a, kapetan Stiv Hokin, je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, saopštio da je tokom nekolio posljednjih dana u sektoru sjeverzapad međunarodnih vojnih snaga, u saradnji sa lokalnom policijom, prikupljeno 430 komada lakog naoružanja i više od 97.000 komada municije. U istom periodu zaplijenjeni su jedan top, četiri minobacača, 175 minobacačkih raketa, 58 tenkovskih raketa i 654 ručne bombe.

Portparol SFOR-a u Prijedoru, Jan Astli saopštio je da je tokom dana izvršen pretres prijedorskog hotela Balkan iz kojeg su izuzeti oprema za prvu pomoć i sredstva za RHB zaštitu koja će biti predata Vojsci Republike Srpske. On je najavio da će aktivnosti na prikupljanju neleganog naoružanja biti nastavljene.

XS
SM
MD
LG