Linkovi

London: Susret Terzića i Blaira - 2004-08-26


Predsjedavajuci Vijeca ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzic danas u Londonu zatražio podrsku britanske vlade za dobijanje saglasnosti za početak pregovora o potpisivanju ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, te za što hitniji prijem u program NATO-a Partnerstvo za mir. Gospodin Terzić je informirao britanskog premijera Tonija Blera o dosadašnjim rezultatima koje su vlasti Bosne i Hercegovine postigle na ostvarivanju kriterijuma iz Studije izvodljivosti i reformi u oblasti odbrane. Govoreći za Glas Amerike, našem dopisniku Adnanu Rondiću, telefonom iz Londona, premijer Terzić je ocjenio susret i razgovore sa britanskim premijerom.

A. TERZIĆ: Premijer Blair je, odmah na početku, jasno dao do znanja da je izuzetno zadovoljan i da podržava sve što je Vijeće ministara BiH do sada uradilo kada je riječ o Studiji izvodljivosti i u oblasti odbrane. Gospodin Blair je rekao da očekuje da ti doneseni zakoni budu implementirani do Nove godine. On smatra da, ukoliko to ostvarimo, neće biti dvojbe o započinjanju pregovora o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Složili smo se da je za BiH, kao i za Veliku Britaniju, koja je puno pomogla u stabilizaciji stanja u BiH, ključni znak da smo postali stabilna zemlja, podpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, i sigurno je da ćemo sve svoje aktivnosti podrediti tom zadatku.

Razgovarali smo i o suradnji sa Haškim tribunalom. Premijer Blair je podcrtao da se ne mjenja stav evropskih zemalja, kao ni Velike Britanije da BiH mora u punoj mjeri suradjivati sa Haškim tribunalom. To ne znači - Radovan Karadžić i Ratko Mladić u Hagu, nego predpostavku da se to desi.

XS
SM
MD
LG