Linkovi

Dobra vijest za žrtve moždanog udara... - 2004-08-26


Dobra vijest za žrtve moždanog udara - američko Ministarstvo za hranu i lijekove odobrilo je primjenu novog medicinskog tretmana za one koji se oporavljaju od takvog udara. Prilikom tretmana koristi se naprava koja po svom izgledu liči na vadičep da bi se njome odstranio u večini slučajeva smrtonosni trombovi u krvi.

Kada je pogledate teško možete povjerovati da je dvadeset-osmogodišnja Heather Williams samo tri mjeseca ranije doživjela težak moždani udar. Ovo je Williamsova nakon što je došlo do udara. Nije mogla govoriti i jedna ruka joj je bila paralizovana. Ljekari su joj dali tradicionalni lijek za razbijanje tromba ali potrebno je da prođu sati prije nego što ti lijekovi počnu djelovati i oni često nisu tako efikasni kada je riječ o deblokadi potpuno zakrečenih arterija.

Ovo je slučaj kod kojeg se ljekari odlučuju na upotrebu nove naparave majušnog spiralnog vadičepa. Spiralnu cijev su ubacili u arteriju na Heatherinoj nozi i tim putem je provukli do njenog vrata i mozga.

Dr. Marilyn Rymer kaže da je za manje od sat vremena krv počela neometano da cirkuliše Heathernim mozgom.

”Ja radim na tretmanu moždanog udara već 25 godina. Ovo je najveći napredak kojeg sam do sada vidjela.“

U roku od dva dana Heather je počela govoriti i krenula je putem oporavka.

Zahvaljujući ovom novom tretmanu na desetine hiljada žrtava moždanog udara poput Heather mogu biti spašene i izbjeći neizvjesnu budućnost.

XS
SM
MD
LG