Linkovi

Ayatollah Ali Al Sistani postigao sporazum o primirju u Najafu - 2004-08-26


Vodja iračkih šiita, veliki ayatollah Ali Al Sistani, je danas u Najafu postigao sporazum o primirju nakon razgovora sa predstavnicima radikalnog klerika Moqtade al Sadra, a u nastojanju da se okonča tri nedjelje duga pobuna ovog krila šiita. Pomoćnici ayatollaha Al Sistanija kažu da je al Sadr pristao na primirje koje se sastoji od 5 tačala, a koje izmedjuostaloga poziva sve naoružane da napuste Najaf i susjednu Kufu. Ta dva grada bi bila proglašena gradovima bez naoružanja, gdje bi kontrolu preuzeli irački policajci.

Takodjer se od vlade traži da izvrši kompenzaciju obiteljima žrtava. Još uvijek nema reakcije vlade u Washingtonu na ovakve uvjete primirja. Vojnici američke koalicije su saopćili da će poštovati primirje od 24 sata, koje je objavila iračka vlada, kako bi se omogućilo mirno održavanje pregovora u Najafu.

Obustava vatre inače je uslijedila nakon teškog granatiranja prošle noći položaja Sadrove milicije. Na desetine hiljada pristalica i jednog i drugog šiitskog vodje su se okupili u samom Najafu i oko grada, kako bi zaštitili svojim prisutstvom i sam grad i posebno Alijevu džamiju. Novinar Glasa Amerike sa lica mjesta javlja, medjutim, da na hiljade prosvjednika napušta područje Najafa, rekavši kako su im američki vojnici i iračka policija naredili da se sklone.

U susjednom gradu Kufi, kako je saopćilo iračko ministarstvo zdrvlja, 74 osobe su ubijene i više od 300 ih ranjeno - dio prilikom granatnog napada na džamiju, a dio kada su nepoznati napadači otvorili vatru na ljude koji su krenuli u Najaf.

XS
SM
MD
LG