Linkovi

Novosti u borbi protiv raka - 2004-08-26


U ovosedmičnom izdanju Medicinskog žurnala Nova Engleska objavljen je izvještaj u kojem se kaže da se novim testovima krvi može utvrditi koliko dugo može živjeti pacijent sa poodmaklim stadijem raka. Više o tome u izvještaju novinarke Glasa Amerike Charlene Sarmiento.

Test je nazvan Sistemom potrage za ćelijama i njime se mjeri broj ćelija raka u krvi pri čemu se koriste magneti kojima se te ćelije razdvajaju od drugih ćelija. Zahvaljujući toj metodi ljekari su u mogućnosti da utvrde broj ćelija raka u krvi pacijenta i nakon početka medicinskog tretmana- što je veći broj ćelija raka pacijentu je ostalo manje vremena. Istraživanja su pokazala da žene sa malim brojem ćelija raka žive duplo duže.

Novi način testiranja krvi također pokazuje koliko je uspješan tretman koji se primjenjuje dok su ranije ljekarima bili potrebni mjeseci da utvrde da li se tumor smanjuje pod utjecajem terapije.

Dr. Hayes je jedan od kreatora spomenutog istraživanja.

”Ukoliko i nakon 3 do 5 sedmica nakon početka terapije imate povećan broj ćelija raka to ukazuje na to da lijekovi ne djeluju i vjerovatno bi ste trebali prestati da ih uzimate.“

Ljekari kažu da zahvaljujući tome što mogu pratiti broj ćelija raka imaju mogućnost da brže reaguju po pitanju da li terapiju treba mijenjati ili ne.

Dr. Hayes: Test vam može ukazati da je terapija neefikasna i da bi vjerovatno bilo bolje da je zamijenite nekom drugom.

Istraživači upozoravaju da ovo nije test za otkrivanje raka. Kritičari sa odobravanjem gledaju na taj novi test ali dodaju da starosna dob pacijenta, veličina tumora, snimak kostiju, rendgenski snimak i pacijentov opis simptoma jednako korisni u procjeni stadiuma raka dojke.

XS
SM
MD
LG