Linkovi

Turska u EU pod istim uvjetima kao i drugi, Islam ne bi trebao biti prepreka - 2004-08-26


Europska unija bi trebala u naredne dvije godine započeti pregovore o prijemu Turske u europsko članstvo, uputa je posljednjeg izvještaja Savjetodavnog vijeća za vanjsku politiku holandske vlade, koja do decembra ove godine predsjedava EU. Moguće ograde postoje oko primjene zakona o zaštiti ljudskih prava, dok se u osvrtu na činjenicu da je riječ o islamskoj zemlji kaže kako proces prijema ne bi trebao biti različit od onih kakvi su se nedavno desili sa zemljama Istočne Europe i Baltika.

Sam datum početka pregovora EU i Turske se ne precizira- on bi trebao ovisiti od primjene zakona o zaštiti ljudskih prava, naglašavaju holandski vanjskpolitički eksperti.

Sa druge strane, oni poručuju holandskoj vladi, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, da se prijem muslimanske zemlje u članstvo Unije, ne bi trebao u suštinski razlikovati od dosadašnjh sličnih procesa.

" U svakom slučaju, Islam treba da ima mjesto u EU, bar zbog činjenice da sada u njenim članicama živi oko 20 miliona muslimana", tvrdi izvještaj Vijeća.

Holandsko predsjedništvo Unije je već ranije ukazalo da je Turska jedna od ključnih tačaka njihovog angažovanja na europskom čelu, dok Europska komisija za početak oktobra najavljuje objavljivanje "konačnog vidjenja" do koje mjere Ankara ispunjava uslove za EU članstvo. Vjeruje se da će europski lideri, na redovnom decembarskom samitu, u svojoj odluci o sudbini pridruživanja Turske, u velikoj mjeri slijediti preporuke koje će sadržavati taj izvještaj Komisije.

Sa turske strane, bez dvoumnjenja se tvrdi da je članstvo u EU vrhunski prioritet i, s tim u vezi, najavljuje se da će premijer Recep Tayyip Erdogan neposredno pred objavljivanje Komisijinog dokumenta posjetiti Brisel, gdje će otvoriti tursku izložbu.

XS
SM
MD
LG