Linkovi

Dan jednakosti žena... - 2004-08-26


26. avgusta u Sjedinjenim Državama se obilježava Dan jednakosti žena. 26. avgusta 1920. god. usvojen je 19. amandman na američki ustav kojim je ženama dato pravo glasa. Usvajanje tog amandmana rezultat je pokreta nastalog decenijama prije toga. Međutim, žene i muškarci, Afro-Amerikanci i dalje su bili suočeni sa diskriminacijom kako po pitanju prava glasa tako i po mnogim drugim pitanjima.

Trebalo je proći još nekoliko decenija aktivnog zalaganja kako bi se osiguralo da svaki Amerikanac bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi ima mogućnost da u potpunosti uživa svoja politička prava.

Dan jednakosti žena je prilika da se osvrne na napredak kojeg su žene ostvarile zadobijanjem osnovnih prava i jednakim tretmanom pred zakonom. U isuviše velikom broju zemalja, uključujući mnoge arapske i muslimanske zemlje, djevojke i žene još uvijek samo mogu sanjati o jednakosti. Ipak, rekao je predsjednik George W. Bush postoji razlog za optimizam: Vidjeli smo pad brutalnih tirana. Vidimo kako žene dobijaju punopravan status u društvima koja su jednom bila nevjerovatno ugnjetačka i zatvorena. Vidimo moć i zahtjev za slobodom u svakom društvu.

Sjedinjene Države sada sarađuju sa mnogim arapskim zemljama kako bi promovisali slobodu na Srednjem istoku uključujući tu i osnovna prava i poštivanje žena. Sjedinjene Države podržavaju programe u koje je uključena obuka u liderstvu i organizacionim sposobnostima za žene koje žele da uzmu učešće u politici i vladi. U takve vrste programa uključene su žene iz zemalja kao što je Katar, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni arapski emirati, Jemen, Alžir i Maroko. Sjedinjene Države također pomažu seminare pod nazivom Arapske žene i zakon u Amanu i Jordanu koji okupljaju žene iz 16 zemalja.

Kao što je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice, trenutak slobode se ukazuje na granicama Srednjeg istoka.

”U Aleksandriji, Istambulu, na Mrtvom moru, Sani i Akabi proteklih godina sastali su se politički i poslovni lideri te predstavnici društvenih institucija kako bi razgovarali o modernizaciji i reformama i tom prilikom uputili poziv za političkim, ekonomskim i socijalnim promjenama. Uvijek će biti cinika koji se rugaju slobodi i demokraciji kao opasnom stranom utjecaju kao što i ovdje ima cinika koji smatraju da Arapi i muslimani nisu zainteresovani za slobodu ili da oni još uvijek nisu spremni da preuzmu odgovornosti koje sloboda sa sobom nosi.“

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice kaže da su vrijeme i istina na strani slobode.

XS
SM
MD
LG