Linkovi

Ne možemo dozvoliti Iranu da dodje do nuklearnog oružja - 2004-08-25


John Bolton pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za pitanja kontrole naoružanja i međunarodnu sigurnost izjavio je da, iranski tajni veoma opsežan program nuklearnog naoružanja predstavlja prema njegovim riječima fundamentalan izazov za cijeli svijet.

”Ne možemo dozvoliti Iranu, glavnom pomagaču međunarodnog terorizma da dođe do nuklearnog naoružanja i mogućnosti da ga dostavi u Evropu, najveći dio Azije i Srednjeg istoka ili čak i šire. Bez ozbiljne i momentalne intervencije međunarodne zajednice Iran će uveliko biti na putu da to ostvari.“

Gospodin Bolton je izjavio da Iran nastoji proizvesti visoko obogaćeni uranijum i plutonijum koji bi koristio za nuklearne bombe. Prema riječima gospodina Boltona skupa infrastruktura koju Iran gradi uveliko prevazilazi potrebe bilo kojeg razumnog nuklearnog programa namijenjenog u miroljubive svrhe.

Gospodin Bolton još dodaje da je rok da se ovo pitanje iznese pred Vijeće sigurnosti UN-a već davno istekao. Propust da se to učini nosi sa sobom rizik slanja signala mogućim proizvodjačima nuklearnog naoružanja da nema ozbiljnih posljedica zbog uspostavljanja tajnih programa za izgradnju nuklearnog naoružanja.

Predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju sastaće se ponovo u septembru i tom prilikom moguće je da donesu odluku da se slučaj Irana preda Vijeću sigurnosti UN-a na razmatranje.

Predsjednik George W. Bush je izjavio da Sjedinjene države sarađuju sa odgovornim vladaama i međunarodnim institucijama kako bi ubijedili iranske lidere da su njihove ambicije u vezi sa nuklearnim naoružanjem u velikoj suprotnosti sa njihovim vlastitim interesima.

XS
SM
MD
LG