Linkovi

Rim: Olimpijada 1960 - 2004-08-25


Uz istorijsko okruženje, sam događaj je bio i odlično organiziran. Bile su predstavljene 83 zemlje sa ukupno 5 hiljada 338 sportista koji su se takmičili u 150 sportova.

Olimpijske igre u Rimu 1960 su bile najljepše do sada. Održane na najspektakularnijim mjestima u Rimu i drevnim mjestima, to su bile i najpopularnije igre svih vremena. One su također bile i prve igre koje su međunarodno prenošene putem televizije.

Tehnički kvalitet je bio na veoma visokom nivou, dok su atletska takmičenja ponovno bila u centru pažnje. U ženskim utrkama na 100 i 200 metara zvijezda je bila Wilma Rudolph, čiji je nadimak bio crna gazela, zbog njenog vitkog tijela i dugih nogu. Ona je također pobijedila i u štefetnoj utrci na 400 metara, i zasigurno je bila kraljica igara. Sestre Press iz Sovjetskog saveza su zasjale u dvije različite discipline. Iryna je osvojila zlatnu medalju u utrci na 80 metara s preponama, dok je Tamara osvojila medalju u bacanju kugle. U skoku u dalj je najbolji bio Amerikanac Ralp Boston, koji je prethodno oborio svjetski rekord Jesse Owensa samo dvije sedmice prije igara u Rimu.

Ovo je uzbudljiv i dramatičan foto finiš utrke na 400 metara, u kojoj je Amerikanac Otis Davis postavio novi svjetski rekord od 44.9 sekundi.

Težak poraz za Amerikance je bio u štafetnoj utrci na 400 metara--svaki put još od 1912 Amerikanci su dominirali tom disciplinom. Ovaj put oni su međutim bili diskvalificirani zbog neispravne predaje štafete, i zlatna medalja je otišla u ruke Nijemcima.

Jedna veoma karizmatična osoba na ovim igrama je bio skromni Etiopljanin Abebe Bikila, koji je u Rim stigao kao nepoznat, a igre napustio kao veliki pobjednik maratona, kojeg je trčao bos.

I na kraju, u boksu, zasjao je Cassius Clay, koji će uskoro postati najpoznatiji bokser u istoriji. Mlad i nepoznat, on se takmičio na olimpijadi u Rimu. Kasnije će promijeniti ime u Muhamed Ali i postati jedan od najuspješnijih boksera svih vremena.

XS
SM
MD
LG