Linkovi

Martin Sletzinger: Ne vidim kako je moguće podjeliti BiH u tri republike - 2004-08-25


Direktor Studija za Jugoistočnu Evropu Woodrow Wilson u Washingtonu, Matrin Sletzinger komentira ideju o tri republike u BiH, i navode o korupciji.

M. SLETZINGER: Poznato mi je da neki ljudi imaju tu potajnu želju, koji smatraju da se istorija Evrope od 1648 pokreće u smjeru stvaranja država koje se zasnivaju na etnicitetu. Međutim, u slučaju BiH to neće biti moguće. BiH možda nije postojala kao neovisna, samoodrživa zemlja, ali je dugo postojala kao region, tokom nekoliko različitih imperija, različitih federalnih formi Jugoslavije, te mislim da sada zaslužuje šansu, posebno u svjetlu pogibije stotina hiljada ljudi, te zaslužuje šansu da uspije postojati kao neovisna zemlja. Ne vidim kako biste BiH podijelili u tri posebne cjeline, a da ne potaknete na različite vrste problema u BiH i van nje. To nije moralno, a ja o moralu ne bih želio govoriti u politici. Međutim, kada je u pitanju BiH postoji ta moralna odgovornost zbog žrtava, te što je još važnije postoji i geoplitička dimenzija. Nema načina da se BiH može podijeliti na tri dijela, a da svi budu zadovoljni, odnosno da tim rješenjem bude zadovoljna većina.

VOA: Direktora Studija za Jugoistočnu Evropu Woodrow Wilson u Washingtonu, Matrina Sletzingera, zamolili smo i za komentar navoda o korumpiranosti u BiH.

M. SLETZINGER: Mislim da korupcija postoji i drugdje, ne samo u BiH. Korupcija je zarazna i predstavlja veliki problem. Brojne zemlje imaju problema sa korupcijom, uključujući zemlje koje nisu prošle kroz građanske ratove i agresije. Spomenuo bih samo neke zemlje koje se nalaze na listi EU za proširenje, a to su Bugarska, Rumunija, zatim Srbija i Hrvatska se susreću sa tim problemom, dok ne želim spominjati zemlje koje su već članice EU. Mislim da je pitanje vremena, da je potreban određeni vremenski period, period saznavanja načina na koji funkcionira društvo, učenja kako se vodi jedna zemlja. BiH je imala svoju vladu i svoj partijski sistem za vrijeme komunizma i vladavina Tita. Međutim, postavlja se pitanje da li je ona zaista upravljala samom sobom? Mislim da BiH nema iskustvo u upravljanju modernom, postkomunističkom, demokratskom, kvazidemokratskom, multipartijskom sredinom. Za to treba vremena, trebaju generacijske promjene i treba biti strpljiv. Kako se ove stvari budu mijenjale, tako će postepeno opadati kriminal i korupcija u zemlji.

XS
SM
MD
LG