Linkovi

Dick Cheney o braku osoba istog spola - 2004-08-25


Na jednom okupljanju u Davenportu, savezna država Iowa, Dick Cheney, čija je kćerka Mary homoseksualka, je - uz podršku -govorio o odnosima osoba istog spola.

Lynn i ja imamo kćerku koja je homoseksualac i to je pitanje s kojim smo u obitelji veoma upoznati. Imamo dvije kćerke i u velikoj smo mjeri ponosni na obje. Što se odnosa tiče, moje općenito mišljenje je da sloboda znači sloboda za svakoga, rekao je gospodin Cheney.

Njegova izjava bi međutim mogla dovesti do komešanja među republikancima. Predjednik Bush podržava nastojanja ka ustavnom amandmanu kojim bi se zabranio brak između osoba istog spola, nešto za šta gospodin Cheney kaže da je potaknuto različitim pravnim odlukama, uključujući i akciju u Massachusetsu kojom je takva vrsta braka legalizirana.

Danas pozivam kongres da brzo odobri amandman na ustav kojim bi se definirao i zaštitio brak kao unija muškarca i žene, rekao je predjsednik Bush.

To je odluka koju bi trebale donijeti savezne države i tako bi se trebalo postupati. Moje je stajalište onakvo kakvog sam ga iznio, ali je predsjednik taj koji u ime adminsitracije vodi politiku, rekao je Dick Cheney.

Izjava gospodina Cheneya je također naišla na kritike konzervativnog Vijeća za istraživanje obiteljskih pitanja.

Izjava potpredsjednika je razočaravajuća. Mislim da ona šalje veoma miješanu poruku glasačima. Koji je zapravo stav adminsitracije po tom pitanju?, kaže Genevieve Wood, iz vijeća za istraživanje obiteljskih pitanja.

To je raskid s predsejdnikom i sve nas podjeća na to zašto republikanska stranka ne bi trebala podijeliti ovu zemlju, kaže republikanac Patrick Guerrero.

Obje kćerke potpredsejdika Cheneya su uključene u kampanju. Mary Cheney je direktor potpredsejdničkih operacija u reizbornoj kampanji Bush-Cheney. Ona je u kampanji 2000 bila savjetnik svom ocu i pomagala na zadobijanju glasača-homoseksualaca tokom 2002. U kampanji 2000, tada kandidat za potpredsjdnika Dick Cheney je smatrao da bi savezne države trebale donositi legalne odluke o osobnim odnosima i da bi ljudi trebali biti slobodni da uđu u odnos po vlastitom izboru. Demokratski kandidati John Kerry i John Edwards se također protive braku osoba istog spola, ali brane prava takvih parova na iste pravne zaštite kao i u tradicionalnom braku.

XS
SM
MD
LG