Linkovi

Avionska nesreća u Rusiji - 2004-08-25


Ruski predsjednik Vladimir Putin se vratio u Moskvu, nakon, gotovo istovremenog pada dva putnička aviona, pri čemu je poginulo svih 89 putnika. Gospodin Putin je prekinuo svoj odmor na obali Crnog mora u ljetovalištu Soči, prema kojem je letio jedan od unesrećenih aviona. Najviši zvaničnici sigurnosti kažu da nisu našli ništa što bi ukazivalo na terorističke napade.

Experti još uvijek razmatraju tehičke probleme, loše gorivo, ili greške pilota kao moguće uzroke pada aviona. Jedan avion se srušio na području Tule udaljenom oko 180 kilometara od Moskve, a drugi sa 46 putnika i posadom pronađen je u blizini Rostova na Donu na jugu Rusije. Pronađene su i crne kutije iz oba aviona. Sjedinjene Države su Rusiji poslale izraze sućuti i ponudile pomoć u istrazi.

Glasnogovornik Stete departmenta je rekao da je državni sekretar Colin Powell tim povodom razgovarao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergiem Lavrovom. Saučešće u povodu avionske nesreće je Rusiji izrazio i britanski premijer Tony Blair.

XS
SM
MD
LG