Linkovi

Ko će biti bolji vrhovni zapovjednik? - 2004-08-23


Jedno od ključnih pitanja ovogodišnjeg izbora za predsjednika biće: koji će od dvojice kandidata, po mišljenju glasača, biti bolji vrhovni zapovjednik. Ankete pokazuju da su strah od terorizma i rat u Iraku - prve stvari o kojima birači razmišljaju, što vojne preporuke kandidata čini još važnijim.

Naravno, predsjednik i dalje govori narodu da on nikada ne bi u pitanje doveo moje služenje našoj zemlji. Umjesto da to čini sam, on gleda kako to čine napadi finansirani od strane Republikanaca, kaže John Kerry.

Demokratski predsjednički kandidat ove je sedmice uzvratio kontranapadom na optužbe da je on sam pretjerao opisujući svoje borbene zasluge u Vijetnamu. Uz to, on je izazvao predsjednika da javno uporede svoje dosijee iz vremena rata u Vijetnamu.

KERRY: Ako on želi debatu o našim službama u Vijetnamu - moj odgovor je: Otvori tu temu...

Obojica njih bili su u vojsci tokom rata u Vijetnamu. Senator Kerry dobrovoljno se prijavio da ide u Vijetnam. Zapovijedajući patrolnim čamcem na rijeci Mekong, zaslužio je nekoliko medalja za hrabrost. Gospodin Bush se uključio u zrakoplovstvo Nacionalne Garde i vojni rok služio u Americi. Obojica njih kažu da su služili časno, ali njihove pristalice sada troše velike sume novca da bi za onog drugog kandidata dokazali suprotno...

Najnoviji napadi na gospodina Kerry-a dolaze od grupe koja sebe naziva Veterani Patrolnih Čamaca - za Istinu. To je mala organizacija čiji su članovi još uvijek ljuti na sadašnjeg demokratskog kandidata zbog njegovih antiratnih izjava koje je dao nakon odlaska iz mornarice, uključujući i optužbe da su američki vojnici u Vijetnamu činili ratne zločine. Na čelu grupe je Kerry-ev dugogodišnji neprijatelj, John O Neil, koji je o Kerry-u napisao i knjigu - Nepodoban za Komandanta.

Imate čovjeka koji je počeo sa izmišljanjem da smo mi bili ratni zločinci, čak je i za sebe to isto rekao, a sada izmišlja da je ratni heroj, kaže O Neil.

U kontroverznom oglasu pojavljuju se ljudi koji su služili na istim patrolnim čamcima i u isto vrijeme kada i gospodin Kerry.

Jedna politička reklama kaže: Znam da John Kerry laže oko svog prvog ordena, jer sam ga ja liječio od povrede.

Druga politička reklama kaže: John Kerry je lagao da bi dobio Bronzanu Zvijezdu. Ja to znam, bio sam tamo.

Ove je sedmice Kerry-eva kampanja uzvratila svojim tv oglasom u kojem govori član posade kojeg je eksplozija izbacila iz patrolnog čamca.

Politička reklama, kojom se uzvraća iz izbornog štaba Johna Kerrya, kaže: Čujte šta će vam reći neko ko je bio tamo - čovjek čiji je život spasio John Kerry. Izbacilo me iz čamca. Svi Vijetkongovci su pucali na mene. Čekao sam samo kad će me pogoditi. Da bi me izvukao iz vode - on je rizikovao svoj život da bi spasio moj.

Gospodin Kerry je optužio Bushovu kampanju da stoji iza ovih oglasa.

”Te oglase je stotinama hiljada dolara financirao jedan republikanski donator iz Texasa. Oni su front za Bushovu kampanju. I činjenica da predsjednik nije javno osudio to šta oni govore - kaže vam sve što treba da znate. On želi upravo da oni za njega odrade prljavi posao.“

Glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan govori drugačije.

”Postoji ovdje jedan mali nesporazum i pogrešno tumačenje.Senator Kerry zna da je njegov najnoviji napad netačan i neosnovan. Predsjednik je osudio sve oglase koje daju te grupe u sjeni, a mi smo pozvali senatora Kerry-a da zajedno sa nama pozove da se prekine sa svim neregulisanim finansiranjima u ovoj kampanji.“

Odnosilo se to najviše na oglase koje objavljuje jedna od najaktivnijih liberalnih grupa - MoveOn.org. Oni su objavili oglas u kojem su predsjednika Busha optužili za korištenje porodičnih veza kako bi izbjegao Vijetnamski rat.

Ove sedmice, Federalna Izborna Komisija je prihvatila nove propise kojima bi se zauzdao ovakav tip političkog oglašavanja u budućim izborima. Medjutim, ta pravila neće na snagu stupiti prije novembarskih predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG