Linkovi

C. Rice kaže da SAD treba učiniti više kako bi doprli do muslimana u svijetu - 2004-08-21


Govoreći jučer u Washingtonu, savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleeza Rice, je rekla da Sjedinjene Države treba da rade više i vrijednije kako bi doprli do muslimana ukoliko žele da pobjede u ratu protiv terorizma. Pripremila novinarka Glasa Amerike Leta Hong Fincher.

Savjetnica predsjednika Busha za pitanje nacionalne sigurnosti, Condoleezza Rice je jučer priznala da Sjedinjene Države nisu učinile dovoljno na suzbijanju široko raširenih anti-američkih osjećanja u islamskom svijetu. Govoreći u Američkom institutu za mir, gospodja Rice je rekla da se mnogi muslimani kroz propagandu pothranjuju mržnjom protiv Sjedinjenih Država, i da ova zemlja treba obaviti bolji posao u odgovoru na takvu propagandu.

Condoleezza Rice: Jedan je terorista to sažeto izrazio. On je rekao vi volite život, mi volimo smrt. Prava pobjeda će doći ne pukim porazom terorista putem sile, nego kada njihova ideologija smrti i mržnje bude prevladana pozivom za život i nadu i kada laž bude zamjenjena istinom.

Komentar gospodje Rice je uslijedio dijelom i kao odgovor Komisiji za istraživanje napada od 11 septembra, i na njihov poziv na razvoj efikasnije strategije dopiranja do muslimana na Srednjem istoku kroz pojačanu diplomaciju, razmjenu i obrazovanje.

Gospodja Rice je spomenula da su samo manji broj muslimana ekstremisti koji mrze Ameriku. Medjutim, naglasila je da je potrebno učiniti više na objašnjavanju američke politike za oko milijardu ljudi u islamskom svijetu, medju kojima je mnogo onih koji se plaše američke moći i pogrešno razumiju američke vrijednosti.

Condoleezza Rice: Prije svega moramo raditi na odstranjivanju destruktivnih mitova o američkom društvu i američkoj politici. Drugo, moramo dramatično proširiti naše napore na podršci i ohrabrivanju umjerenosti, tolerancije i pluralizma u muslimanskom svijetu.

Gospodja Rice je rekla da je Bushova administracija već poduzela akcije na angažiranju muslimana, povećanjem programa namjenjenog Srednjem istoku i udvostručenjem fondova za podsticaj demokracije. Medjutim, mnogi su to kritizirali kao pretjerano pojednostavljen pristup.

XS
SM
MD
LG