Linkovi

Nakon istrage o zlostavljanjima u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib - 2004-08-21


Washington Post navodi da će još uvijek nedovršeni vojni izvještaj o zlostavljanjima u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib krivicu staviti na neuspjelo vođstvo američke komande u Iraku.

List u svom današnjem izdanju navodi da viši zvaničnici ministarstva odbrane kažu da će dokumenat pripisati zlostavljanja neuspjesima liderstva, zbunjujućoj politici, i nedostatku discipline u samom zatvoru.

Također se navodi da bi dokumenat od 9 hiljada strana mogao implicirati da je dodatnih 20 vojnika bilo umiješano uz sedam pripadnika vojne policije koji su već optuženi. Navodi se međutim da se nijedan oficir neće suočiti s optužbama.

Vojska za ta zlostavljanja stalno okrivljuje manju grupu nisko rangiranih vojnika koji su, kako se navodi, djelovali po vlastitom nahođenju. Washington Post također navodi da će se u izvještaju pozvati da se razmotre i akcije pet civilnih uposlenika na ugovor zbog mogućeg suđenja na civilnom sudu. Očekuje se da će izvještaj, kojeg nadgleda general major George Fay, biti dat Kongresu sljedeće sedmice.

XS
SM
MD
LG