Linkovi

Amrikanci ostaju i nakon najavljene preraspodjele snaga - 2004-08-20


NATO i američki izvori pri vojnom savezu donose više pojedinosti o američkom pregrupisavanju u Europi, prvenstvano u Njemačkoj- umjesto potpunog odlaska Amerikanaca, zamjena nefunkcionalnih vojnih trupa suvremenim, udarnim jedinicama. Prema planu, ostaje u funkciji centralna europska komanda koja "pokriva " 91 zemlju.

Plan povlačenja američkih jedinica iz Europe, koji je, nakon najave predsjednika Busha, već izazvao uznemirenje na Starom kontinentu, posebno u Njemačkoj, ima i nek "smirujuće elemente" za Europljane. Jedean od njih je i pregrupisavanje u okviru kojega će neke od zračnih baza na njemačkom tlu biti čak i proširene, dok se planira i dolazak najmanje tri nove brigade američke vojske.

Istrovremeno, izvori u vojnom savezu ne spore da će se iz Europe i istočne Azije u šest narednih godina povući oko 70 hiljada američkih vojnika, ostavljajući prostor rasporedjivanju manjih i fleksibilnijih vojnih snaga.

Time na značaju ne gube zapovjedni centri Pentagona, poput onoga smještenog u Njemačkoj a zaduženog za europsko područje, koji nadgleda i "pokriva" čak 91 zemlju.

Efekti smanjenja vojnog prisustva se ne očekuju ni na američkim zračnim snagama smještenim u Europi- tako postoji plan da se baza Ramstein u Njemačkoj čak i proširi kako bi odgovorila potrebama američke vojske na tom području.

U Europu će stići i udarne brigade opremljene novim oklopljenim vozilima, izvidničke i jedinice komandosa. Uz to, ne očekuje se da će planirano povlačenje 30.000 teško oklopljenih borbenih jedinica otpočeti prije 2006. godine, kako bi se dalo prostora dijelu njemačke ekonomije, oslonjenom na prisustvo Amerikanaca, da se prestruktuira i lakše prebrodi njihov odlazak.

U sjedištu NATO su naglasili da su američki predstavnici o detaljima plana povlačenja vojnih jedinica tokom ove sedmice obavjestili svoje vojne saveznike- uz to podsjećaju kako je ovaj potez već neko vrijeme najavljivan, i kako će sve njegove faze biti provedene u suglasju sa ostalim članicama Alijanse. U briselskom sjedištu NATO su uvjerenja da će brojnost biti zamijenjena efikasnošću, u skladu sa suvremenim globalnim sigurnosnim izazovima.

XS
SM
MD
LG