Linkovi

Uoči konvencije Republikanaca: spremni i demonstranti i policija - 2004-08-19


Oni koji se protive reizboru predsjednika Busha za još jedan mandat, planiraju da tokom predstojeće republikanske konvencije održe masovne demonstracije u New Yorku. Organizatori protesta predvidjaju da će broj demonstranata daleko premašiti broj delegata konvencije, a policija se, kako kažu, sprema za stotine hiljada demonstranata, od kojih bi neki mogli biti i nasilni...

Njujorške vlasti su odbile da izdaju dozvolu za masovne demonstracije u Central Parku, planirane uoči konvencije, ali je jedna manja grupa ovih dana otišla na to mjesto da bi, kako kažu, pokazali da im 1. amandman ustava - o pravu na slobodu izražavanja, ustvari daje dozvolu koju im policija uskraćuje.

U medjuvremenu, kako se konvencija približava, federalni agenti i gradska policija pažljivo motre aktiviste i druge za koje vjeruju da bi mogli prouzrokovati nevolje.

Jedan od njih, 68-godišnji John Young stanovnik Manhattana, kaže da su mu se agenti FBI-a, pojavili na vratima i zatražili da s njim malo porazgovaraju. Bili su pristojni i profesionalni, kaže on, ali:

Ustvari, to je ipak izazvalo odredjenu jezu u meni. Mislim da im je namjera bila da me upozore.. Ne mislim da su od mene htjeli da doznaju ili dobiju išta odredjeno. Možda su,...pokušali da me navedu da saradjujem s njima? Ipak, mislim da je u pitanju nešto drugo. To je ono zbog čega oni telefonom prozivaju aktiviste i druge..Smisao je u tome da te na neki način odgovore od toga što činiš...

Policija kaže da je spremna, mada niko uglavnom ne vjeruje da će demonstracije u New Yorku biti slične onima u Seattleu -prije nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG