Linkovi

SAD: biometrijski metod identifikacije putnika - 2004-08-19


Bliži se rok, 30 septembar, za program kojim se od stranaca koji ulaze u Sjedinjene Države zahtijeva da daju otiske prstiju i da budu fotografirani. Naime, od januara ove godine službenici američke imigracione službe dozvolili su ulazak 6 miliona posjetilaca, kroz 115 aerodroma i 14 luka, primjenjujući program nazvan US VISIT, koji strane posjetioce sa ulaznim vizama obavezuje da se podvrgnu biometrijskom testu radi verifikacije identiteta.

Američka vlada je digitalni zapis otisaka prstiju i fotografiranje odobrila kao biometrijski metod za identifikaciju putnika i verifikaciju dokumenata tipa viza i pasoša. Kanađani i Meksikanci su izuzeti iz ovih novih pravila, jer za njih već postoje jedinstvena pravila ulaska. Ove nove mjere su rezultat opšte pojačane sigurnosti nakon terorističkih napada 11. septembra. Korištenje biometrijske metode identifikacije umnogome otežava sumnjivim osobama da kriju svoj identitet i da ilegalno ulaze u Sjedinjene Države. Američki zvaničnici, medjutim, dodaju da ovi metodi identifikacije ujedno predstavljaju sigurnu zaštitu za legalne posjetioce, u slučaju da im dokumenti budu izgubljeni ili ukradeni - jer je bilo kome drugom doslovno nemoguće da ih zloupotrijebi.

30 septembra ove godine, što je rok koji se brzo približava, zemlje čijim građanima nije potrebna viza će biti uključene u novi sistem i to će ga činiti sveobuhvatnim, kaže Asa Hutchinson, potsekretar za pitanje unutrašnje sigurnosti.

Do 26 oktobra ove godine, svi putnici kojima ne treba viza za ulazak u Sjedinjene države moraju ući s pasošem koji se može mašinski pročitati, kaže zamjenica pomoćnika državnog sekretara za konzularne poslove, Janice Jacobs.

Za godinu dana, zahtijevaće se biometrički pasoši. Od 30. septembra i putnici iz zemalja iz kojih nisu potrebne vize za ulazak u Sjedinjene Države - biće obavezni da daju otiske prstiju i budu fotografirani prilikom ulaska u Ameriku.Više od 13 miliona posjetilaca iz tih zemalja mogu svake godine da udju i borave do 90 dana u Sjedinjenim Državama, radi posla ili zabave, koristeći samo svoj pasoš. U taj program uključeno je 27 zemalja, najviše zapadnoevropskih, kao i Japan i Singapur.

XS
SM
MD
LG