Linkovi

Nema novih činjenica koje bi iziskivale preispitivanje odluke Predsjedništva BiH o slanju BH vojnika u Irak - 2004-08-17


Prilikom donošenja odluke o slanju bh deminerske jedinice u Irak, Predsjedništvo BiH imalo je u vidu sljedeće: U prvom redu da se pomogne narodu Iraka, budući da je tokom vladavine režima Sadama Huseina Irak vodio osvajačke ratove protiv Kuvajta i Islamske Republike Iran, zbog čega je znatan dio teritorije miniran. Zatim, da je vrijeme da država BiH preuzme međunarodne obaveze sudjelovanja u mirovnim misijama i na područjima kao što je Irak, uostalom kao što je i sama korisnik ovakve međunarone pomoći. Te, da se još jedanput potvrdi opredijeljenost BiH za aktivno učešće u međunarodnoj koaliciji borbe protiv terorizma. Želim napomenuti da će BH deminerska jedinica imati 36 pripadnika i to profesionalnih vojnika koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u ovoj misiji.

Odluka je donesena u skladu sa članom 5A Ustava BiH i Članom 13 Zakona o odbrani BiH koji jasno propisuje da je Predsjedništvo nadležno da donese ovakvu odluku. Uostalom takvu smo odluku donijeli kada su u pitanju bile i upućivanje bh trupa u vojne misija u Kongo i Eritreju. Stoga smatram da nema novih činjenica koje bi iziskivale preispitivanje odluke Predsjendištva BiH o slanju deminerske jedinice, tim više što su u međuvremenu donesene Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku koje daju međunarodno pravni okvir za slanje trupa u mirovnu misiju, a veoma je važna i odluka NATO saveza u angažiranju svojih potencijala u obuci vojske Iraka. Uostalom, ova odluka je u skladu sa općim smjernicama vanjske politike BiH , a to je članstvo u evroatlanskim integracijama, tj. Evropski put, kao i unaprijeđenje i jačanje odnosa sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG