Linkovi

Kćerke predsjednika Busha i senatora Kerrya i predsjednička utrka - 2004-08-17


Predsjednički kandidati obično pokušavaju svoju djecu držati van domašaja očiju javnosti ali ova predsjednička utrka je drugačija, djeca su isturena u prvi plan. Do novembarskih predsjedničkih izbora ostalo je manje od 90 dana i oba kandidata pokušavaju privuči što je moguće veći broj glasača i misle da im njihove kćerke mogu u tome pomoći. Novinar Glasa Amerike Brian Purchia govori o ulozi koju imaju kćerke predsjednika Busha i senatora Kerrya.

Čini se da su ovih dana kćerke predsjednika Busha i senatora Kerrya svuda prisutne. Barbara i Jenna Bush su se pojavile u augustovskom izdanju magazina Vogue, što je njihov prvi intervju dok su se Alexandra i Vanessa Kerry prošloga mjeseca obratile delegatima na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije u Bostonu. Vanessa Kerry je napravila pauzu na studijama medicine i prati oca još od prvih preliminarnih izbora u Iowi.

Poželite dobrodošlicu mom ocu, senatoru Johnu Kerryu.

Bushove bliznakinje su se držale potpuno po strani za vrijeme izbora 2000.-te god., ali ovoga puta su željele da se pridruže ocu. Jenna Bush je u intervjuu za magazin Vogue izjavila da smatra da bi zažalila da se nije uključila u ovogodišnju kampanju svoga oca.

Sretan sam jer je danas sa nama jedan od naših diplomaca, jedna od naših kćerki putuje sa mnom. Zista sam ponosan da vam mogu predstaviti Barbaru Bush.

Pisac knjige ” Sva predsjednička djeca” Doug Wead kaže da obično sinovi i kćeri kandidata nemaju utjecaja na izbore.

Uvriježeno je mišljenje da ta djeca nemaju nikakav utjecaj ali kod tijesne utrke pokušava se sve.

Gospodin Wead koji je radio za administraciju prvog predsjednika Busha kaže da djeca mogu doprinjeti humanoj slici kandidata i pomoći da ih birači vide kao muževe i očeve a ne samo kao republikance ili demokrate. Alexandra Kerry buduća režiserka, osvojila je birače svojom pričom o tome kako je njen otac spasio njihovog hrčka.

Tata je skočio u vodu zgrabio kavez, izvadio iz njega mokrog hrčka i počeo mu davati umjetno disanje.

Pažnja javnosti može stvarati teškoće u očuvanju privatnosti kćerkama predsjedničkih kandidata. Prije tri godine kćerke predsjednika Busha našle su se u žiži medijskog interesovanja zbog toga što su prekršile zakon kojim se zabranjuje konzumiranje alkohola mladima do određene starosne dobi i o tome se još i danas govori.

Publicitet može biti nepoželjan kao što je to prošloga mjeseca pokazala Jenna Bush kada je fotografima isplazila jezik.

Kćerke senatora Kerrya u punoj mjeri koriste novostečenu popularnost preuzimajući ulogu zamjenika u očevoj kampanji.

Uloga za kćerku ili sina kandidata je da birače uvjere u ono što im kandidat poručuje i to je ono što se od njih očekuje. Kerryeve kćerke to i čine. One su starije i one to i rade.

Gospodin Wead kaže da je teško predvidjeti da li će kćerke kandidata na bilo koji način utjecati na izbore. Jedna stvar je ipak sigurna, kaže gospodin Wead, a to je da će kampanja imati značajan utjecaj na njihove živote.

XS
SM
MD
LG