Linkovi

Atina ovih dana - susret modernog i antičkog - 2004-08-17


U slavu olimpizma i olimpijskih igara gradska vlada u Atini je podstakla organiziranje više izložbenih postavki i umjetničkih instalacija koje se međusobno nadopunjuju mada zahvataju periode i stilove od historijskog do nadrealnog.

Sedam dana prije otvaranja olimpijskih igara grupa studenata sa Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa naporno je radila na postavljanju njihovog projekta. Njihova profesorica Mee Jin Yoon kaže

”Projekat je nazvan ”bijeli šum - bijela svjetlost.” Šumiće i svjetliće kada pješaci budu prelazili preko trga.“

Studenti iz Massachusettsa su jedna od devet grupa, pobjednika na natječaju za moderna umjetnička ostvarenja kojeg su raspisale gradske vlasti Atine, postavljena uz gradske povijesne znamenitosti. Njihov projekat je površina na koju su vertikalno pobodeni tanki štapovi od optičkih vlakana. Uz njih tu su i iskusni grčki umjetnici Costis Tsoklis čija velika metalna zmija jedan od eksponata na otvorenom i Demetrius Alithinos sa modernom vizijo starogrčkog boga Zeusa visokom pet metara. On kratko kaže:

”Inspiracija je antički Zeus, izmijenjen vremenom.“

Za studente koji se po prvi put iskušavaju u umjetnosti i studente arhitekture naporan rad na realizaciji projekata je lekcija koja se ne može učiti i naučiti u učionici. Stoga je zadovoljstvo realiziranim veće. Odmah po otvaranju velike umjetničke izložbe na otvorenom eksponati i umjetničke i instalacije su privukle pažnju mnogobrojnih pojetilaca Atine. Metalna zmija je primamila djecu, odrasli su zastajali da razgledaju Alithinosovog Zeusa, a i jedni i drugi su - kada padne mrak - u projektu studenata iz Massacusettsa našli nešto novo i nedoživljeno.

Za jedne to je sjajno, različito od do sada viđenog. Drugima je šum koji se javlja sličan zvuku kojim se oglašavaju kitovi, za treće to je nešto zaista neobično.

Profesorica Mee Jin Yoon zbog toga nije krila zadovoljstvo.

“ Željela sam napraviti umjetnički rad koji će zaista privući ljude svih uzrasta i porijekla. Čini mi se da se mnogima sviđa i to me čini sretnom.“

Susret modernog i antičkog u Atini - to je i trijumf grada koji je u povijesno gradsko jezgro privukao i privlači na hiljade posjetilaca olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG