Linkovi

Direktor za nacionalnu obavještajnu djelatnost - 2004-08-17


Visoki obavještajni i zvaničnici odbrane Sjedinjenih Država su izrazili opreznu podršku stvaranju direktora za nacionalnu obavještajnu djelatnost, što je ključna preporuka Komisije koja je istraživala terorističke napade od 11 septembra 2001. godine.

Ministar odbrane, Donald Rumsfeld, vršilac dužnosti direktora CIA-e, John McLaughlin i predsjednik združene komande američkih oružanih snaga Richard Myers danas su o tome svjedočili pred senatskim Komitetom za naoružanje.

Predsjednik Bush je, takodjer, pozvao na uspostavljanje direktora za nacionalnu obavještajnu djelatnost, ali, kako je rekao, on ne bi trebao biti član kabineta, niti imati ovlasti nad budžetom.

Ministar odbrane, Donald Rumsfeld je naglasio da bilo kakve promjene u obavještajnoj zajednici ne bi trebale stvoriti nikakve prepreke obavještajnim agencijama unutar Ministarstva odbrane. Pentagon kontrolira većinu nacionalnih obavještajnih agencija i oko 80 posto novca koji se u te svrhe troši, što je oko 40 milijardi dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG