Linkovi

Atina: 28 ljetne Olimpijske igre - 2004-08-17


Dok traju 28 ljetne Olimpijske igre u Atini, podsjetićemo vas na istoriju ovog najvećeg sportskog dogadjaja koji više od jednog vijeka privlači pažnju ljubitelja sporta. Ljubaznošću Golden Games danas govorimo o prvim modernim Olimpijskim igrama održanim u Grčkoj 1896. godine.

Na završetku 19 vijeka svijet se mijenjao sa ekonomskim progresom, novim naučnim otkrićima i radjanjem globalnih komunikacija. Pod pokroviteljstvom industrijskog kapitalizma veze izmedju ekonomskih i političkih interesa su postale jače. Sport je preuzeo presudnu ulogu u globalnoj komunikaciji vodeći ka obnovi starih grčkih igara i radjanju prvih modernih Olimpijskih igara 1986. godine.

Jeffrey Segrave - istoričar olimpijadač

”Olimpijske igre održane 1896. godine u Grčkoj su bile izuzetno uspješne. Preko 15 hiljada ljudi bilo je na stadionima tokom igara, svjedočeći obnovi antičkih olimpijskih igara u modernom vremenu.“

Bila je to vizija francuskog barona, Pierra de Coubertina, dipolomate koji je neumorno apelirao na svjetske lidere da obnove antičke igre. Uprkos teškoćama i velikim otporima, vizija gospodina Coubertine-a se ostvarila 1896. godine.

Guy Masterman - profesor

”Pierre Coubertine nije bio samo osnivač Olimpijskih igara, On je osnovao orginalni pokret, samu ideju olimpijzma.“

Otvaranje prve Olimpijade u modernom vremenu je bio značajan dogadjaj. Igre su održane izmedju 6 i 15 aprila. 50 hiljada gledatelja okupilo se na stadionu u Atini. Sportisti iz 15 zemalja takmičili su se u 9 sportskih disciplina i učestvovali u 43 druga dogadjaja. Medju 240 sportista, na prvim olimpijskim igrama nije bilo žena.

Harvey Abrams - istoričar olimpijada

”Smatralo se da žene trebaju ostati kod kuće, kuhati i brinuti o djeci. Žene su nosile nevjerovatno duge haljine i smatralo se opscenim ukoliko ste mogli vidjeti njen nožni gležanj. U 19 vijeku je bilo nezamislivo vidjeti žene da učestvuju u sportskim nadmetanjima.“

Neke od tadašnjih igara, kao skok uvis bez zaleta su u medjuvremenu nestale. Te godine su Sjedinjene Države osvojile prvo mjesto sa 11 medalja. Grci su bili drugi sa 10 medalja, ali je najveće čast pripala Spyridonu Louisu, prvom grku koji je pobjedio maraton nakon antičkih vremena.

XS
SM
MD
LG