Linkovi

Američki ministar odbrane u Rusiji - 2004-08-16


O prerazmještaju američkih snaga u svijetu jučer je, tokom dvodnevne posjete Rusiji, svog ruskog kolegu informirao ministar odbrane Sjedinjenih Država Ronald Rumsfeld.

Mi želimo naše snage imati tamo gdje ih žele. Želimo da one budu tamo gdje imamo neku vrstu pravnog sporazuma o statusu naših snaga, rekao je ministar Rumsfeld, nakon susreta sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Ivanovim, na putu kući poslije dvodnevnog boravka u St. Petersburgu.

Ministar Rumsfeld je rekao da će prerazmještaj američkih snaga trajati narednih 4 do 6 godina. Neke od jedinica će se vratiti kući. Razmještaj nekih od jedinica će čekati potpisivanje sporazuma sa novim saveznicima u Aziji i drugdje. Neke će baze imati samo manji broj američkih vojnika, ali će se moći proširiti u slučajevima krize u regionu.

Ministar Rumsfeld je rekao da nema izgleda za razmještaj američkih vojnika na tlu Rusije, ali da se Sjedinjene Države dogovaraju sa nekim bivšim članicama Varšavskog sporazuma, novim članicama NATO-a oko razmještaja američkih baza.

Inače, kako javlja Associated Press Sjedinjene Države i Rusija su ponovo naznačili razlike oko borbe protiv terorizma i oružja za masovna razaranja. Ruski predsjednik, Vladimir Putin je unaprijedio odnose sa Sjedinjenim Državama, podržao američku invaziju Afganistana, nakon 11 septembra 2001, ali su američko - ruski odnosi poremećeni ratom u Iraku kojem se predsejdnik Putin snažno protivio.

XS
SM
MD
LG