Linkovi

Afganistan se priprema za glasanje - 2004-08-13


Američki ambasador u Afghanistanu Zalmay Khalilzad je pozvao Afghance da dobro iskoriste nadolazeće predsjedničke i parlamentarne izbore i izaberu lidere koji će promovorati nacionalno jedinstvo i djelovati u cilju dobra svih gradjana Afghanisatana. ”Afghanci znaju, kazao je ambasador Khalilzad, ”da je upravo ovo njihova velika šansa da izgrade uspješan politički sistem i uspješnu državu.“

Afghanski narod se koristi svojom novostečenom slobodom. Preko 9 milijuna Afghanaca se već registriralo za glasanje na predsjedničkim izborima 9. oktobra, te na izborima za parlament, koji slijede u proljeće dvije hiljade i pete godine. To se sve dogodilo usprkos nasilju koje provode ostaci svrgnutog Talibanskog režima i terorističke mreže al-Qaide, a kojima je cilj onemogućiti izborni proces. Ministar unutrašnjih poslova Afghanistana, Ali Jelali, kaže kako prijelazna vlada poduzima korake kako bi zaštitila izbore:

Policijske snage, Afghanska nacionalna vojska, milicija Afghanistana, koalicione snage,kao i NATO savez, odlučni su u tome da obezbijede sigurnost tijekom izbora.

Ministar vanjskih poslova Afghanistana Abdullah Abdullah kaže da narod Afghanistana neće dozvoliti da ga ometu teroristi:

Oni koji se bore protiv naroda Afghanistana, vlade Afghanistana, to su isti ljudi koji su protiv normalnog života, i stoga ne ostavljaju izbora nego da ih se progoni.

Glasnogovornik koalicionih snaga Major Jon Siepmann, kaže da američka koalicija čini sve da zaustavi napade na afghanske civile i vladine zvaničnike:

Iako su ti napadi za svaku osudu, nisu potpuno neočekivani. Svjedoci smo raspada organizacije terorista i militanata, očajnih u nastojanju da poremete izborni proces.

Po riječima predsjednika Busha, Sjedinjene Države i njihovi saveznici, će stajati uz narod Afghanistana kao ”partneri u potrazi za mirom i prosperitetom, stabilnošću i demokracijom.” Out koji je pred nama - kaže predsjednik Bush, i dalje je dug i težak. Pa ipak, narod Afghanistana, sada zna da nikada ponovno njihova zemlja neće biti ostavljena na milost i nemilost teroristima i ubojicama.

XS
SM
MD
LG