Linkovi

Američke i iračke snage odpočele ključnu operaciju u Najafu - 2004-08-13


Američke i iračke snage su odpočele ključnu operaciju u šiitskom svetom gradu Najafu i susjednoj Kufi na slamanju pobune militanata lojalnih radikalnom šiitskom lideru Moqtadu al-Sadru. U Bagdadu je viši zvaničnik u ime iračkog premijera, Iyada Allawia pozvao naoružane grupe da polože oružje, napuste svetišta u Najafu i pridruže se političkom procesu.

U samom Najafu se uzdiže crni dim dok američki borbeni avioni granatiraju položaje militanata, uključujući i ciljeve u blizini kuće Moqtada al-Sadra. Radnje su zatvorene i mnogi civili su napustili grad. U Bagdadu su šiitski militanti napali policijsku stanicu, dok su u Basri pobunjenici zaprijetili da će dići u zrak naftovode ukoliko se američke snage ne povuku iz Najafa. Protesti protiv vojne akcije u Najafu su održani u Basri i Bagdadu.

Irački najuticajniji šiitski klerik, veliki ayatollah Ali al-Sistani, koji je u Londonu zbog lječenja, pozvao je danas na okončanje neprijateljstava u Najafu. On je obje strane pozvao da poštuju svetišta i odlože svoja oružja. U medjuvremenu je najviše tijelo muslimana sunita upozorilo iračane da ne pomažu američkim vojncima u Najafu. U posebno izdatoj fetvi ova organizacija zabranjuje muslimanima, uključujući iračke snage sigurnosti, da suradjuju sa, kako to oni nazivaju okupacionim snagama. U predominantno šiitskom Iranu, ministarstvo vanjskih poslova je osudilo posljednje američke napade.

U gradu Kut u Iraku, ubijeno je ili ranjeno oko 400 šiitskih militanata, saopćio je ministar unutarnjih poslova Iraka, Falah al-Naqib. On je dodao da su neki od ubijenih stranci. Iz ministarstva zdravlja su saopćili da su žrtve uglavnom članovi šiitske Mehdi Army milicije.

U medjuvremenu je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo rezoluciju kojom se misija UN-a u Iraku produžava za godinu dana. Većina radnika UN-a su bili povučeni iz Iraka nakon bombaškog napada na sjedište UN-a u oktobru prošle godine, kada je ubijen šef misije Sergio Viera de Mello i još 21 osoba.

XS
SM
MD
LG