Linkovi

POOŠTRENE MJERE OBEZBJEĐENJA - 2004-08-13


Pripadnici federalne službe sigurnosti će preuzeti na sebe pregledanje putnika na helikopterskim turama u New Yorku kao odgovor na prijetnju da bi al-Qaida mogla upotrijebiti helikoptere za izvođenje terorističkih napada. Nove mjere su uvedene istovremeno kada su pojačane mjere obezbjeđenja i u nekim drugim gradovima u Sjedinjenim državama. To je odgovor na informacije obavještajne službe da operativci al-Qaide u periodu do predsjedničkih izbora u novembru planiraju napasti zgrade finansijskih institucija.

Do sada su u New Yorku oni koji su organizovali helikopterske ture, kao i i sami heliodromi, bili odgovorni za svoju vlastitu sigurnost. Uskoro će međutim federalni kontrolori putnika i uposlenici pod ugovorom početi pregledati putnike koji se ukrcavaju u helikopter. Organizatori tura će također biti obavezni da dostave podatke o svojim uposlenicima i da budu na oprezu kako bi uočili sumnjive aktivnosti. Nove mjere uslijedile su nakon biltena kojeg su FBI i Ministarstvo za unutrašnju sigurnost zemlje dostavili u 18 hiljada policijskih ureda širom zemlje za promjenu zakona. U upozorenju koje je izdato prošle sedmice kaže se da al-Qaida razmatra upotrebu helikoptera, limuzina i iznajmljenih kombija da bi njima raznijela zgrade i druge znamenitosti. Vince Cannistrano bivši stručnjak CIA-e za pitanja anti-terorizma kaže da teroristi pokušavaju iznaći najlakše izvodljiv način da napadnu određeni cilj.

FBI smatra da bi teroristi al-Qaide radije iskoristili kombije i limuzine nego kamione kako bi lakše došli do zgrada gdje je obezbjeđenje na visokom nivou. Postoji zabrinutost i za bezbjednost na vodi. Senator iz New Yorka Charles Schumer upozorava na činjenicu da je korištenje malih brodica potpuno neregulisano i plaši se mogućnosti da teroristi iskoriste brodice i ispune ih eksplozivom.

New York se već nalazi u stanju visoke pripravnosti kako zbog nedavnih upozorenja o prijetnji od terorizma tako i zbog toga što će na hiljade ljudi prisustvovati republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja će se održati krajem ovoga mjeseca. Najveći dio informacija sa kojima vlada raspolaže potiče od materijala pronađenih kod nedavno uhapšenih osumnjičenih pripadnika al-Qaide u Pakistanu i Britaniji. Prilikom racije zaplijenjeno je na stotine kompjuterskih diskova koji se sada analiziraju. Bivši šef odjela FBI-a za anti-terorizam Skip Brandon kaže da će se već umorni i iscrpljeni analitičari obavještajne službe koji na tome rade od 11. septembra zaista sada naći pod velikim pritiskom.

Stručnjaci za pitanja terorizma kažu da će pripadnici službi za sprovođenje zakona u narednim mjesecima imati pune ruke posla pokušavajući utvrditi koliko informacija da prezentiraju javnosti o mogućim terorističkim zavjerama. Uz to policija nastavlja da pojačava mjere sigurnosti širom zemlje kako bi spriječila novi mogući veliki napad al-Qaide u periodu do novembra mjeseca.

XS
SM
MD
LG