Linkovi

SAD: Traži deportaciju bivšeg naciste - 2004-08-12


Ministarstvo pravde nastoji deportirati 79-godišnjeg Anton Geisera iz mjesta Sharon u Pensilvaniji. Papiri su sudu predati u ponedjeljak, navodeći da je Geiser služio kao SS-ovac u logoru Sachsenhausen u Njemačkoj od januara do novembra 1943, kada je prebačen u koncentracioni logor Buchenwald. Prema ministarstvu odbrane, Geiser je rođen u Hrvatskoj i pridružio se SS-ovskim snagama 1942. Došao je u Sjedinjene države 1956 i postao američki državljanin 1962. On je radio kao radnik u mlinu za korporaciju Sharon Steel, a kasnije i u laboratoriji. Njegovi susjedi su šokirani navodima.

Kako to mogu učiniti nakon svih ovih godina. To ne može biti istina, kaže Diane Dach.

Zaista sam iznenađena. On je veoma tih, veoma dobar, kaže Melinda Paul.

Ako je to istina, on je samo slijedio naređenja, a i ne vjerujem da je istina, kaže Annamae Kachursky.

U Pensilvaniji također žive i neki preživjeli holokausta.

Njegovi susjedi nisu prošli kroz logor kao ja i nisu vidjeli šta su čuvari radili ljudima. Žao mi je njegove obitelji, ali on ne bi smio pobjeći, kaže Jack Sittsamer, preživjeli holokausta.

Američka odvjetnica Mary Beth Buchanan kaže da Geiser nije spomenuo svoju nacističku prošlost kada se prijavio za državljanstvo, i zbog toga ga vlada želi deportovati.

Aktivnosti u kojima su Anton Geiser i mnogi drugi sudjelovali su bili zločini i prolazak vremena ne umanjuje njihovo užasno ponašanje. Državljanstvo je zasnovano na informaciji koja je kako znamo bila tačna. Da su predstavljene prave informacije njemu ne bi bilo dato državljanstvo u ovoj zemlji, kaže gospođa Buchanan.

Neki od zvaničnika vjeruju da ima više od 10 hiljada ljudi koji su radili u koncentracionim logorima ili bili umiješani u progone tokom drugog svjetskog rata i koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države. Američki imigracioni zakoni su dopunjeni 1978 kako bi se dozvolila deportacija bilo koga ko je pomagao ili sudjelovao u nacističkim činovima progona. Nakon 1979, minsitarstvo pravde je uspostavilo ured posvećen samo istraživanju slučajeva bivših nacista koji žive u Sjedinjenim Državama, i koji je dobio slučajeve podnešene protiv 94 osobe.

XS
SM
MD
LG