Linkovi

Atina nema ni jednu zvaničnu džamiju - 2004-08-12


Mala prodavnica Mahera Rassasa u muslimanskom dijelu Atine služi kao lokalno mjesto za okupljanje. Svake večeri, njegov podrum služi kao lokalna džamija. Iako Maheru Rassasu ne smeta da se dio njegove kuće koristi za molitve, on kaže da bi zgrada koja bi bila zvanična džamija u Atini pomogla da se pošalje signal da se sve vjere poštuju.

Volio bih da ljudi u vladi u budućnosti vide islam u boljem svijetlu nego je to danas slučaj, kaže Maher Rassas.

Nakon što je Grčka dobila nezavisnost od muslimanskog otomanskog carstva 1821, grčka pravoslavna crkva je dominanta religija. Profesor Stephanos Rozanis s univerziteta Pantheon u Atini kaže da je crkva također moćna politička snaga koja je blokirala sve napore izgradnje džamije u Atini.

Grčka pravoslavna crkva sadrži mnogo fanatizma i to se odražava i na grčko društvo u cjelini, te se Grci boje ili su protiv onog što je različito, kaže profesor Rozanis.

Otac Demetrius Niku, pastor crkve Mitropolis u Atini, poriče da je crkva igrala ikakvu ulogu u spriječavanju muslimana da izgrade džamiju u Atini. On kaže da dolazak velikog broja muslimanskih imigranata u Atinu predstavlja novi razvoj događaja.

Sada kada Atina ima sve veću potrebu za džamijom, nema nikoga ko bi ih zaustavio da i sagrade mjesto za svoje molitve, kaže otac Niku.

Ali lider grčkih muslimana, imam Sherif se nada da će olimpijada i na hiljade novinara koji se nalaze u gradu kako bi pratili igre, učiiniti nešto u tom smislu. Imam Sherif je zadužen za muslimanske molitve u olimpijskom selu.

Nadam se da će pažnja koju će olimpijada sa sobom donijeti - riješiti problem. U Atini ima više od 100 hiljada muslimana i vrijeme je da dobiju mjesto za molitve, kaže imam Sherif.

On kaže da bi Atina i veliki dio svijeta trebao slijediti primjer olimpijskih sportista, i kršćana i muslimana, koji se mole jedni uz druge na molitvama u olimpijskom selu.

XS
SM
MD
LG