Linkovi

Najava američkog odlučnog napada na Najaf - 2004-08-11


Na video snimku postavljenom na mrežu interneta vidi se odsjecanje glave čovjeka za kojeg se kaže da je agent CIA-e, a njegove ubice irački militanti. Video je postavljen na islamističkoj web stranici, medjutim glasnogovornica američke Centralne obavještajne agencije za Glas Amerike nije mogla potvrditi autentičnost tog snimka. Na snimku, vrlo lošeg kvaliteta, grupa maskiranih naoružanih ljudi poziraju oko čovjeka koji sjedi na stolici. Čovjek ima idnetifikacijski bedž na kojem je čitljiva jedino riječ posjetitelj. Žrtvi, koja je izgledala povrjedjena ili drogirana, na snimku se, zatim otsjeca glava dok militanti na arapskom uzvikuju Bog je velik. Nije jasno da li je žrtva jedan od talaca otetih od militanata u Iraku.

U medjuvremenu, Pretstavnici američke vojske u Iraku kažu da sa iračkim snagama sigurnosti rade na pripremi ključnog napada na pobunjenike, pristalice radikalnog klerika Moqtada al-Sadra u Najafu. Vijesti o planiranom napadu dolaze bez obzira što je potpredsjendik iračke privremene vlade, Ibrahim al-Jaafari pozvao američke i druge koalicijske vojnike da napuste Najaf i da prepuste iračkim vojnicima da brane taj sveti šiitski grad.

Na istoku zemlje, u Amari, britanske snage su se tokom noći sukobile sa pripadnicima šiitske milicije i, kako je izviješteno, najmanje 10 pobunjenika je ubijeno. U Faludži, zvaničnici iz bolnice kažu da je u američkom zračnom napadu ubijeno četvoro ljudi, i četvero ranjeno. U blizini Bagdada, u Mahmodiyi, 6 Iračana je poginulo i 10 ih je ranjeno u eksploziji bombe u blizini veoma prometne pijace. Saopšteno je, takodje, da je ubijen jedan od lidera Vrhovnog Savjeta Islamske Revolucije, najbrojnijeg šiitskog pokreta u Iraku.

XS
SM
MD
LG