Linkovi

SAD: Političke kampanje se nastavljaju - 2004-08-11


Tradicionalno, američke predsjedničke kampanje na neki način zastanu u augustu kada mnogi Amerikanci uživaju u posljednjim sedmicama ljeta. Ali trenutna utrka je veoma tijesna i oba kandidata provode kampanju kao da će izborni dan biti za nekoliko sedmica, a ne mjeseci. Oba kandidata putuju širom zemlje, fokusirajući se na ključne savezne države koje bi mogle odlučiti konačan ishod izbora.

Predsjednik Bush je jučer odustao od svog jumbo jeta i zamijenio ga za autobus predvodeći karavan kampanje kroz ključnu saveznu državu Floridu. Njegov fokus je bilo zapadno područje te države gdje žive mnoge vojne obitelji i veterani. U Pensacoli, gospodin Bush je govorio na okupljanju u prepunoj sportskoj areni, prilika koju je iskoristio da još jednom naglasi stav senatora Kerrija po pitanju Iraka. Demokratski predsejdnički kandidat je prvobitno glasao za davanje ovlasti predsjedniku da poduzme vojnu akciju, iako je kasnije postao kritičar rata. Prekjučer je senator Kerry rekao da bi ipak odobrio ulazak u rat čak i bez pronalaska oružja za masovno uništenje. Predsjednik Bush je jasno naglasio da takav komentar smatra političkom potvrdom.

Sada, gotovo dvije godine nakon što je glasao za rat u Iraku i gotovo 220 dana nakon što je promijenio poziciju kako bi postao anti-ratni kandidat, moj oponent je pronašao novi momenat--sada se slaže da je bila prava odluka ići u Irak. Želim se zahvaliti senatoru Keriju na razjašnjenju rekao je predsejdnik Bush.

Kerijeva kampanja je dala brz odgovor navodeći da predsejdnik nije u potpunosti shvatio senatorovu izjavu i da nije upamtio sve što je gospodin Kerry imao reći. Kerijev glasnogovornik je rekao da iako senator vjeruje da je bilo ispravno dati predsjedniku odobrenje da progalsi rat ako je to potrebno, Bushova administracija nije to odobrenje iskoristila na pravi način i da je trebala posvetiti više vremena i napora na dobijanju međunarodne podrške.

Tokom dva pojavljivanja u Las Vegasu, fokus Johna Kerrija nije bio rat već politika očuvanja okoline. Federalna vlada se brine za veoma kontroverzno mjesto nuklearnog otpada u Nevadi, u području Yucca planine. Senator Kerry kaže da je odobravanjem tog mjesta, predsejdnik Bush prekršio obećanje dato stanovnicima Nevade.

Ako ja budem predsjednik, Nevada neće imati prekršena obećanja. Nevada će imati predsjednika koji stane i bori se za svoje građane koji ovdje žive i za zdrav razum. I to je ono što ćemo mi uraditi, rekao je senator Kerry.

On danas iz Nevade odlazi za Kaliforniju, dok predjendik Bush dolazi u Arizonu i New Mexico.

XS
SM
MD
LG