Linkovi

Predsjednički izbori i istraživanja na osnovnim ćelijama embriona - 2004-08-10


Jedno od važnih pitanja u američkoj predsjedničkoj kampanji su stajališta predsjedničkih kandidata u vezi istraživanja na osnovnim ćelijama embriona.

Prva dama Laura Bush je jučer stala u odbranu svog muža u oblasti istraživanja osnovne ćelije embriona nazivajući kritike od strane Johna Kerrya besmislenim i optužujući oponente da prenaglašavaju moguća medicinska dostignuća.

Lora Bush: Implikacija da je lijek za Alzhajmerovu bolest na pragu jednostavno nije tačna. I to zaista nije fer prema ljudima koji gledaju patnje svojih najdražih oboljelih od te bolesti.

Istog dana su o tome govorili Demokratski predsjednički kandidat, John Kerry i njegov izabranik za potpredsjednika, John Edwards.

John Kerry: Mislim da možemo spasiti milione života obavljajući istraživanja nad nečim što će inače biti uništeno, balans je važan, rekao je Kerry ukazujući na istraživanja nad embrionom odbačenim pobačajem, čemu se protive vjerske grupe i na čemu je istraživanja ograničila administracija predsjednika Busha.

John Edwards: Mi imamo planove da obavimo ta istraživanja uz striktne etničke norme, ali predsjednik Bush to blokira, kaže potpredsjednički kandidat John Edwards.

Medju zagovoračima istraživanja su supruga popularnog republikanskog predsjednika Ronalda Regana, koji je bolovao od Alzhajmerove bolesti, Nancy Regan i njihov sin Ron.

Nancy Regan: Već smo izgubili previše vremena, i jednostavno ne mogu podnijeti da i dalje gubimo.

Molim vas glasajte za istraživanja na osnovnim ćelijama embriona, pozvao je Ron Regan na Konvenciji demokrata u Bostonu.

Riječ je o istraživanju na ćelijama koje se razvijaju ranih dana nakon začeća i mogu se pretvoriti u bilo koje tkivo ljudskog tijela. Mnogi se naučnici nadaju da bi istraživanja na tim ćelijama mogla dovesti do lječenja brojnih bolesti.

Istraživanja koje je proveo Univerzitet iz Pennsylvanie su pokazala da 64 posto amerikanaca žele takva istraživanja dok ih je 28 posto protiv njih.

XS
SM
MD
LG