Linkovi

Kod žena, drugačiji simptomi srčanih oboljenja - 2004-08-10


Jedna od pet, odnosno više od 33 miliona žena u Sjedinjenim državama boluje od neke vrste srčane bolesti, što je broj koji je nešto veći od broja oboljelih među muškarcima. Srčana oboljenja su najčešći uzrok smrti u Americi. Nova studija čiji su rezultati objavljeni danas pokazuje da je kod mnogih žena koje su imale srčani udar bila uspostavljena pogrešna dijagnoza jer su simptomi koji su se kod njih javljali drugačiji nego kod muškaraca.

Valerie Werner je mislila da je savršeno zdrava. Međutim prilikom jedne od njenih svakodnevnih šetnji dugih četiri milje osjetila je probleme pri disanju.

”Osjećala sam pritisak i činilo se da ne mogu udahnuti dovoljno zraka.“

Njen ljekar ju je liječio od astme ali simptomi koje je Valerie osjetila nisu nestali. Kasnije je saznala da je na putu da doživi srčani udar i da joj je potrebna operacija.

”Nikada nisam osjetila bol u grudima niti bol u lijevoj ruci. Bila sam šokirana i pala sam u strašnu depresiju.“

Simptomi srčanog udara kod žena mogu biti u velikoj mjeri različiti od onih koji se javljaju kod muškaraca. Umjesto oštrog bola u prsima žene bogu osjetiti nedostatak zraka, bol u lopaticama, bradi ili vratu. Može doći do pojave obilnog znojenja, osjećaja gađenja, mučnine ili nesvjestice.

Testovi koje ljekari u najvećem broju slučajeva vrše, kao što je npr. EKG moguće je da ne budu najadekvatniji zbog hormonalne fluktuacije.

DR. SHARONNE HAYES: Sve češće čujemo za slučajeve žena koje su bile podvrgnute testovima i čiji su rezultati bili negativni, bili su u granicama normale. Tim ženema je rečeno -Imamo dobru vijest za vas, nemate srčano oboljenje.

Ljekari kažu da bi ekokardiogram mogao biti bolja solucija za neke žene zahvaljujući kojem kardiolog ustvari može vidjeti dotok krvi do srčane komore.

To je ono što je pomoglo da se utvrdi tačna dijagnoza Valerie Werner.

VALERIE WERNER: Ja znam da smo mi hormonalno kompleksnije ali trebalo bi izvršiti više istraživanja na ženama.

U studiji čiji su rezultati objavljeni danas preporučuje se ljekarima, posebno onima u službama hitne pomoći da obrate veću pažnju na jedva primjetne simptome srčanih oboljenja kako bi ranim dijagnosticiranjem mogli sačuvati živote.

XS
SM
MD
LG