Linkovi

Prijete li teroristi Las Vegasu? - 2004-08-10


Dok još traje pojačano upozorenje od mogućih terorističkih napada na ključne financijske centre u New Yorku, New Jerseyu i Washingtonu, te novo upozorenje na moguće napade terorista na new York koristeći turističke helikoptere, pokrenuto je pitanje da li su vlasti u američkoj kockarskoj metropoli, Las Vegasu u jesen 2002. godine ignorirale upozorenje o mogućem terorističkom napadu al-Qaide kako ne bi uznemirili turiste.

Federalni tužitelji su prilikom racije na apartman optužene terorističke ćelije u Detroitu otkrili, kako opisuju, video snimke koje su snimili teroristi osmatrajući Las Vegas, i druga američka znamenja kao što su Disneyland i Manhattan, i koji su slični snimcima al-Qaide iz 1997. godine zapljenjenim prilikom hapšenja osumnjičenih terorista u Španiji.

Trake nadjene u Detroitu i Španiji pokazuju gotovo identične snimke hotela u Las Vegasu, kao što su MGM Grand, Excalibur i New York casino. Ta tri hotela zajedno imaju oko 11 hiljada soba.

Tužitelj koji je pribavio trake tokom traganja za terorističkom ćelijom u Detroitu kaže da je bio šokiran kada su gradski lideri Las Vegasa odbili poziv agenta FBI-a da u jesen 2002. godine pregledaju dramatične snimke.

Mi smo poslali agenta u Las Vegas da informira ljude. Agent je pozvao na sastanak kako bi mogao informirati sve odgovorne, ali se pojavila tek nekolicina pozvanih. Razlog za to je odgovornost. Da su primili informaciju morali bi u skladu sa njom djelovati. To je bilo neprihvatljivo, i apsolutno sramotno, kaže Richard Convertino, bivši federalni tužitelj.

Gradnonačelnik Las Vegasa, Oscar Goodman, medjutim, oštro dovodi u pitanje tvrdnje federalnog tužitelja, rekavši da mu nikada nije rečeno o spomenutim trakama, te da su od agenta FBI dobili uvjeravanja da nema vjerodostojne prijetnje za Las Vegas.

Nisam nikada ni čuo za video snimke na kojima su kasina, sve do jutros. Nikada mi nije niko ukazao da ima bilo kakvih naznaka, da ima bilo kakvih veza izmedju terorista i Las Vegasa osim prije 11 septembra 2001. godine, da su se teroristi susreli u Las Vegasu i vjerovatno dobro zabavili. Da sam čuo bilo kakvu vjerodostojnu informaciju o prijetnji Las Vegasu rekao bi ljudima da ovamo ne dolaze, bez obzira što mi ovisimo o turizmu. Nikada nisam primio takvu informaciju, tvrdi Oscar Goodman, gradonačelnik Las Vegasa.

Medjutim dokumenti koje je pribavio Associated Press ukazuju na suprostavljene priče. Prema ovoj agenciji vijesti, unutarnji dokument Ministarstva pravsudja otkriva da je agent FBI-a putovao u Las Vegas sa trakama iz Detroita, ali su tamošnji predstavnici FBI-a, casina, Šerifovog ureda i Zajedničkih snaga za borbu protiv terorizma odbili da dodju i da ih vide, te da je razlog za to izbjegavanje odgovornosti. Drugim riječima, oni nisu željeli da za to znaju jer bi ih to učinilo više odgovornim pred sudom ukoliko bi došlo do napada.

XS
SM
MD
LG