Linkovi

Predolimpijski turizam u Grčkoj - 2004-08-09


U zatišju pred očekivanu turističko-olimpijsku oluju, glavni turistički kvart u Atini je relativno miran. To je upravo ono čemu se Amerikanac Willard Saunders i nadao kad je planirao da Atinu posjeti uoči Olimpijade:

Tačno. Sve je tu što smo htjeli da vidimo. Pretpostavili smo da će grad biti u odličnoj formi upravo sada, i - jeste. Dakle, doživjeli smo divno iskustvo.

Na glavnom gradskom trgu sreli smo rumunskog vladiku Irineja, koji je tek stigao u Grčku, ali ne zbog Olimpijade:

O, ne... ovdje sam radi hodočašća po ovoj zemlji, da posjetim crkve, manastire, sveta mjesta, da vidim ikone...

U jednoj od mnogih pravoslavnih crkava u Atini sreli smo Rebbecu Leek, studenticu sa Oxforda u Engleskoj, koja je, kaže, takodje u nekoj vrsti hodočašća:

Došla sam ove sedmice jer su letovi bili jeftiniji, ali ja studiram starogrčku filozofiju i zato sam ovdje, a imam i prijatelje... U Nacionalnom Arheološkom Muzeju, oni koji neće ostati za Olimpijadu - mogu barem vidjeti sačuvane eksponate sa drevnih olimpijada.Tu su originalne medalje i vaze sa scenama takmičenja čak iz 460. godine prije nove ere. Rosario Brindis iz Mexico City-a, upravo danas završava svoju posjetu Grčkoj:

Ovo je divno mjesto... Ljudi se trude da govore engleski sa turistima i mislim da se sad zbog Olimpijade sve sredjuje, ali još uvijek nije sve savršeno.

Njena primjedba se dobrim dijelom odnosi na trenutnu buku i ometanja koja posjetioci moraju da podnesu dok radnici u žurbi završavaju gradjevinske radove za Olimpijadu.

Na Akropolju, medjutim, sasvim drugačije razmišlja mladi bračni par, Omari i Kavita Bokunight, koji su ovdje na medenom mjesecu, a ostaće i tokom Olimpijade:

Sve izgleda lijepo, kao mješavina mnogo evropskih gradova - malo Španije, malo Italije, malo Belgije... i sve u jednom gradu..., kaže Omari, a Kavita dodaje:

I, ustvari, prevazilazi sva naša očekivanja. Čuli smo da je ovo prljav, prenapučen grad, a sve je bolje nego što smo očekivali. Zaista je lijepo.

U najvećem broju, rani gosti su zadovoljni onim što ih je dočekalo ovdje: grad je očišćen za Olimpijadu, a još uvijek nema velike gužve...

XS
SM
MD
LG