Linkovi

Predjsednik Bush stao u odbranu svoje odluke da krene u rat u Iraku - 2004-08-09


Predjsednik Bush je stao u odbranu svoje odluke da krene u rat u Iraku na današnjem okupljanju u sjvernoj Virginiji, rekavši da se Sjedinjene države moraju suprotstaviti prijetnjama prije nego se one ostvare. Istovrmeeno, demokratski kandidat John Kerry nastavlja svoju kampanju obraćajući se glasačima latinoameričkog porijekla i američkim indijancima u Arizoni. On je danas helikopterom obišao nacionalni park Grand canyon. Sutra se gospodin Kerry obraća na jednom okupljanju u Las Vegasu, dok predsejdik Bush u srijedu odlazi za New Mexico i Arizonu, gdje će mu se pridružiti i senator iz Arizone John McCain.

Istovremeno je State Department uputio poziv medjunarodnim posmatračima da 2. novembra nadgledaju američke predsjedničke izbore. Posmatrači će doći iz OSCE-a, Organizacije za Sigurnost i Saradnju u Evropi.

Demokrati su, naime, prošlog mjeseca zatražili da se na izbore pozovu posmatrači, rekavši da žele da izbjegnu ponavljanje osporenih izbora iz 2000. godine, kada su problemi sa glasačkim listićima i procedure ponovnih prebrojavanja u Floridi, ostavile konačno da sudovi odluče o tome ko je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Republikanci su se usprotivili zahtjevu za posmatračima, i svojom većinom u Kongresu su prošlog mjeseca usvojili mjeru kojom se vladi zabranjuje da finansira izborne posmatrače Ujedinjenih Naroda.

XS
SM
MD
LG