Linkovi

Predsjednik Bush odlikuje svog potpredsjednika - 2004-08-09


Danas će u poslijepodnevnim satima predsjednik Bush na prigodnoj ceremoniji odlikovati potpredsjednika Dicka Cheneya Medaljom Geral Ford za izuzetnu službu.

Gospodin Cheney zajedno sa predsjednikom Bushom, učestvuje u izbornoj kampanji za još jedan mandat.

Potpredsjednik Richard Cheney je proveo više od tri decenije u američkoj politici, služeći u Kongresu i administraciji četiri predsjednika. Rodjen je u Lincolnu, u saveznoj državi Nebraska 1941. godine, a odrastao je u Casperu, Wyoming. Pohadjao je Univerzitet Wyoming gdje je magistrirao.

1969. godine, pridružio se administraciji predsjednika Nixona, a 1975. godine postao je najmladji u istoriji šef kabineta u Bijeloj kući u vrijeme predsjednika Geralda Forda.

Od 1978 do 1989. godine, gospodin Cheney je bio zastupnik države Wayoming u Zastupničkom domu Kongresa.

Kongres je napustio da bi se pridružio administraciji starijeg Busha, kao ministar odbrane, gdje je direkno vodio invaziju na Panamu 1989. godine, kao i Zaljevski rat 1990-1991. godine.

Prije nego je 2000-te postao potpredsjednik u administraciji Busha mladjeg, gospodin Cheney je bio na čelu energetskog i gradjevinskog giganta, Halliburton.

Kao političar, gospodin Cheney se stalno borio za značajna ulaganja u odbranu i konzervativne socijalne sadržaje. On je, takodjer kritizirao Kongres zbog, kako on vjeruje, napora da zadiru u ovlasti izvršne vlasti.

Gospodin Cheney pati od srčanih oboljenja, imao je tri srčana udara, i ugradjena su mu četiri bypassa.

Sa suprugom Lynne, ima dvije odrasle kćerke.

XS
SM
MD
LG