Linkovi

Istraživanja u svemiru - 2004-08-09


Medjunarodnom svemirskom stanicom je tokom posljednje svemirske šetnje astronauta, upravljano iz Houstona i Moskve, dok je oko 4 i po sata bila bez ljudske posade.

Video slike iz svemira su gotovo postale uobičajene početkom 21 vijeka. Ovo je pogled na Medjunardonu svemrisku stanicu protekle sedmice.

Rus Gennady Padalka i Amerikanac Mike Fincke su jedini stanovnici stanice u svemiru. I dok su oni postavljali opremu za novu generaciju svemirskih brodova koji bi trebali biti lansirani sljedeće godine, njom su sa zemlje upravljali Houston i Moskva.

Oni su već proveli nešto više od pola predvidjenog boravka od šest mjeseci na stanici koja je najkompleksniji medjunarodni istraživački projekat ikada sagradjen. To su visoko sofisticirane laboratorije sa oko 5 puta većim prostorom od ruske svemiske stanice Mir, i oko 60 puta više električne energije za eksperimente.

Na Medjunarodnoj svemirskoj stanici stručnjaci iz 16 država vrše istraživanja: iz Amerike, Kanade, Japana, Rusije, Brazila i još 11 evropskih država. Experti vjeruju da će istraživanja u šest laboratorija voditi novim otkrićima u medicini i osnovnim naukama od kojih će koristi imati cijeli svijet.

XS
SM
MD
LG