Linkovi

Novi sistem otkrivanja i uništavanja mina korištenjem vodenog mlaza - 2004-08-09


Djeluje da je sigurnije šetati svemirom, nego nekim djelovima zemlje, koji su nakon ratova, posuti minama. Milioni mina širom svijeta ostaju decenijama nakon ratova i odnose veliki broj ljudskih života. Njihovo uklanjanje je skupo i opasno. Tim inžinjera sa Univerziteta Missouri je sada otkrio novi sistem otkrivanja i uništavanja mina korištenjem vodenog mlaza.

Na tu ideju inženjeri su nadošli nakon što su otkrili da mogu uz pomoć vode rezati stijenu. Ovo što vidite je replika Stonehengea. Kada su osamdesetih godina počeli sa realizacijom tog projekta inženjeri međutim nisu stijene rezali dlijetom ili testerom već vodom. Voda pod visokim pritiskom pomiješana sa sitnim pijeskom ima toliku snagu da može razrezati betonski blok. Osim toga nema zagrijavanja ili varnica koje se javljaju prilikom upotrebe tradicionalnih alatki.

Koristeći se ovim iskustvom inženjeri sa univerziteta Missouri razvijaju sistem za otkrivanje i uništavanje zakopanih nagaznih mina uz pomoć tehnologije vodenog mlaza.

DAVE SUMMERS: Na osnovu zvuka koji se javio kada smo ubrizgali mlaz vode u zemlju možemo reći šta je to što je vodeni mlaz pogodio. Mislim da je veličina pogođenog predmeta vjerovatno upravo onolika da bi se moglo raditi o mini.

Slušajući zvuk koji dolazi od mikrofona pričvršćenog za brizgaljku stučnjak može odrediti šta je zakopano u zemlji.

Jednako kao što neko ko sa šmrkom za zaljevanje može uočiti razliku u zvuku koji se čuje kada voda iz šmrka pogodi površinu automobila od onog koji se javlja kada voda zaspe površinu prilaznog puta. Stručnjak sa detektorom za otkrivanje mina može uočiti razliku kada voda udari na stijenu, zemlju i zakopanu minu.

Kada je mina pronađena iskopava se pomoću drugog aparata koji koristi vodeni mlaz a uz pomoć treće takve naprave mina biva rastavljena i detonirana. Čitav proces obavlja se pomoću daljinskog upravljača.

Kako bi demonstrirali taj postupak stručnjaci su plastični kanister koji je po veličini i obliku sličan plastikom obloženoj nagaznoj mini obojili plavom bojom i ispunili ga gipsom umjesto eksploziva.

Vodeni mlaz razreže plastiku i ispere gips baš kao što bi isprao eksploziv da se radi o pravoj mini.

DAVE SUMMERS: Kao što vidite sve je isprano. Nije ništa ostalo unutra što bi moglo predstavljati opasnost po bilo koga.

Inženjeri sa univerziteta u Missouriu namjeravaju pojednostaviti naprave sa vodenim mlazom i predati ih u ruke ljudima širom svijeta, tamo gdje mine ubijaju i ranjavaju i gdje uz pomoć vodenog mlaza ljudi mogu otkloniti opasnost pod nogama.

XS
SM
MD
LG