Linkovi

Antiterorističke vježbe širom Amerike - 2004-08-07


U nekoliko američkih gradova juče su održane anti-terorističke vježbe, zamišljene i organizirane tako da se provjeri gotovost takozvanih prvih ešalona, policije, vatrogasaca, hitne pomoći i drugih specijalista - koji bi trebalo da odmah reagiraju u slučaju nekog terorističkog napada. Vježbe su održane u New Yorku, New Jersey-u, Washingtonu, Baltimoru i u nekoliko mjesta Virginije, i u Los Angelesu, odakle je i priča koja slijedi.

Tema vježbe u Los Angelesu bila je zamišljeni napad radiološkom ili takozvanom prljavom bombom - koja nema nuklearnu bojevu glavu ali jeste ispunjena opasnim radioaktivnim materijalom. Teroristički napad takvim oružjem izazvao bi posljedice i žrtve naravno manje nego nuklearna bomba, ali i tako on predstavlja jednu od najvećih strepnji američkih službi sigurnosti.

Prema scenariju vježbe, takva bomba je navodno eksplodirala u losandjeloskoj teretnoj luci, u jednom od tamo uskladištenih kontejnera - i na znak uzbune na lice mjesta su upućene brojne ekipe vatrogasaca, hitne medicinske pomoći i specijalista za rukovanje i odbranu od hazardnih materija. Žrtve napada glumili su pripadnici nacionalne garde. Ova je vježba bila dio jednog sveameričkog nastojanja da se isprobaju timovi odgovorni za prve reakcije, kao i odgovor lokalnih, državnih i federalnih vlasti u slučaju višestrukih simultanih, i po vrsti različitih, terorističkih napada širom Amerike.

Na press konferenciji održanoj na mjestu uspješno okončane vježbe, novinarima se obratio John Miller, šef ureda za borbu protiv terorizma pri Policiji okruga Los Angeles:

Ovakve vježbe nisu više probe nečega što bi se možda moglo desiti u nekoj budućnosti ili na nekom udaljenom mjestu. Vijesti koje su u javnost stigle ove sedmice sve ovo čine mnogo realnijim, i ja znam da je to bilo na umu svih učesnika današnje vježbe. Ovo nije uvježbavanje nečega apstraktnog. Ovo je dio nove realnosti za koju moramo da se pripremamo i da čak idemo malo ispred nje u svojim planovima za odbranu, rekao je gospodin Miller.

Gradske vlasti Los Angelesa usko saradjuju sa lokalnim lučkim vlastima kako bi unaprijedili proces inspekcije više od 11 miliona kontejnera koliko ih na brodovima u ovu luku stiže svake godine.

XS
SM
MD
LG