Linkovi

Hoće li Michael Phelps nadmašiti Marka Spitza? - 2004-08-07


Američki plivač Michael Phelps mogao bi na ovogodišnjim ljetnim olimpijskim igrama izjednačiti, pa čak i nadmašiti podvig legendarnog Marka Spitza koji je u Minhenu, 1972. godine osvojio 7 zlatnih olimpijskih medalja. Novinarka Glasa Amerike Julie Goldberg u rubrici koja slijedi govori o sportskom putu mladog američkog plivača.

Michael Phelps će biti jedan od najaktivnijih američkih sportista u Atini. Plivaće u šest pojedinačnih i vjerojatno u tri štafetne discipline - sve u svemu u kvalifikacijama, polufinalnim i finalnim utrkama naći će se u bazenu najmanje 20 puta. Na prošlomjesečnom izbornom takmičenju američkih plivača Phelps je bio najbolji u četiri, a dva puta je bio drugi u 6 pojedinačnih finalnih utrka.

Michael Phelps, danas devetnaestogodišnjak iz Baltimora, počeo je plivati sa sedam, a intenzivno trenirati sa 11 godina. S a 15 godina, kako najmlađi plivački reprezentitivac Sjedinjenih država u posljednih 60 godina, osjetio je draž velikih međunarodnih takmičenja na olimpijskim igrama prije 4 godine u Sidneju. Finalnu utrku na 200 metara leptirovim stilom završio je kao peti, postavivši američki rekord za taj uzrast. To olimpijsko iskustvo pomoći će mu, kako sam kaže, u fokusiranju na ono što ga čeka u Atini:

”Mislim da sada imam mnogo više iskustva, sada mnogo bolje znam što me očekuje, kakva će biti atmosfera i nadam se da ću biti potpuno spreman.“

Pohod na svjetske rekorde Michael Phelps počeo je prije tri godine postavši u disciplini 200 metara leptir najmlađi plivač koji je oborio svjetski rezultat. Nedugo zatim isplivao je tu dionicu još brže, što mu je za tu, 2001, donijelo i titulu plivača godine u Sjedinjenim držvama. Prošle godine na svjetskom plivačkom prvenstvu izazvao je oduševljenje postavši prvi plivač u svijetu koji je oborio 5 svjetskih rekorda. I dok se mnogi pitaju da li Michael Phelps može izjednačiti ili čak i premašiti broj medalja koje je osvojio Mark Spitz, on sam kaže da je njegov cilj osvojiti najmanje jednu zlatnu medalju. Ali,... voli i izazov koji je pred njim:

”Vrlo je uzbudljivo biti u prilici da te porede sa plivačkom legendom, stvarnom olimpijskom ikonom. To je izuzetno uzbuđujuće, ali i velika čast.“

Michael Phelps, sada vlasnik 3 svjetska rekorda - na 200 metara leptir i 200 i 400 metara mješovito - raduje se odmjeravanju snaga sa najboljim svjetskim plivačima u Atini. I ne želi prognozirati: Biće tu mnogo različitih plivača, mnogo onih koji imaju sjajne pojedinačne rezultate i samo je pitanje ko će od nas i kada imati svoj dan.

Nakon olimpijskih igara Michael Phelps će nastaviti studije na univerzitetu Michigan i trenirati i dalje pod nadzorom Boba Bowmana, novog prvog trenera plivačkog programa na tom univerzitetu, trenera koji Phelpsa vodi od jedanaeste godine.

XS
SM
MD
LG