Linkovi

Pomaganje teroristima pod plaštom humanitarne pomoći - 2004-08-07


Glavna muslimanska humanitarna organizacija sa sjedištem u Americi je optužena za pružanje financijske pomoći palestinskim teroristima iz grupe Hamas. Američki ministar pravosudja, John Ashcroft kaže da je Velika porota izrekla optužnicu sa 42 tačke protiv Fondacije Sveta zemlja i sedam njenih viših zvaničnika.

U optužnici se navodi da je Fondacija Sveta zemlja svoju financijsku pomoć Hamasu slala pod plaštom humanitarne aktivnosti. Optužnica navodi da su Fondacija i optuženi pribavljali financijsku pomoć porodicama hamasovih bombaša samoubica, zatočenim i drugim aktivistima znajući i namjeravajući da takva pomoć pomaže Hamasovu terorističku strukturu, rekao je John Ashcroft.

Mada je Fondacija Sveta zemlja finansirala i neke legitimne humanitarne aktivnosti to je bio plašt za prikrivanje podrške Hamasu, organizaciji koju su Sjedinjene Države proglasile terorističkom.

J. Ashcroft: Od svog početka, Hamas je preuzimao odgovornost za brojne terorističke napade koji su odnijeli živote stotina ljudi, uključujući nekoliko američkih gradjana. Samoubilački napadi protiv nedužnih civila su glavna oznaka ove grupe.

Od napada na Sjedinjene Države 11 septembra 2001. godine, Amerika i njeni saveznici koriste svako zakonsko sredstvo kako bi identificirali, onemogućili i rasturili terorističku mrežu koja pribavlajnjem novca čini terorizam mogućim. Do sada je blizu 4 stotine pojedinaca i grupa označeno kao pomagači terorista. Ministar pravosudja John Ashcroft kaže da napadi koji se poduzimaju širom svijeta na financijsku infrastrukturu terorizma otežavaju terorističkim grupama plaćanje njihovih ubilačkih aktivnosti.

J, Ashcroft: Onima koji koriste dobra srca ljudi kako bi potajno finansirali nasilje i ubistvo, ova tužba šalje jasnu poruku da nema razlike izmedju onih koji vrše terorističke napade i onih koji svjesno finansiraju terorističke napade.

Sjedinjene Države, kaže ministar Ashcroft će osigurati da i teroriste i njihove finansijere stigne ista pravda.

XS
SM
MD
LG