Linkovi

Masovne grobnice u Republici Srpskoj - 2004-08-07


Na muslimanskom groblju u Sijekovcu kod Bosanskog Broda započeto je iskopavanje posmrtnih ostataka lica stradalih u proteklom ratu sa ovog i drugih područja, a nastavljena je i ekshumacija iz masovne grobnice Tuneli nedaleko od Foče.

51 tijelo od kojih je 17-oro djece od pet do 17 godina ekshumirano je na muslimanskom groblju u Sijekovcu kod Broda a pretpostavlja se da su to, uglavnom, posmrtni ostaci Srba stradalih u Hrvatskoj.

Ujedno danas su iskopani posmrtni ostaci šest srpskih civila koji su, prema pretpostavkama, ubijeni u Sijekovcu tokom marta 1992. godine kada su i počela oružana dejstva na teritorji Bosne i Hercegovine. Sva do sada iskopana tijela su bez odjeće i bilo kakvih oblježja tako da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi identitet žrtava. Inače, lice koje je prijavilo postojanje ove masovne grobnice tvrdi da se u njoj nalaze posmrtni ostaci Srba iz okoline Vukovara koji su ovdje sahranjivani tokom 1992.godine dok se Brod nalazio u rukama hrvatskih snaga. Iskopavanje na ovoj lokaciji vrši pogrebno preduzeće Gradsko groblje iz Visokog gdje se posmrtni ostaci i odvoze a u ovom mjestu će biti obavljena i DNK analiza. Ekshumaciju nadgledaju predstavnici Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih Republike Srpske, Federalne Komisije za traženje nestalih i Međunarodne komisije za traženje nestalih sa prostora bivše Jugoslavije.

Inače, drugi dan zaredom traju i iskopavanja na lokalitetu Tuneli na putnom pravcu Miljevina-Foča. Pretpostavlja se da je riječ o Bošnjacima iz Kalinovika i Miljevine stradalim 1992.godine prilikom prevoza ka zatvoru u Foči, odnosno logoru Barutni magazin. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 16 osoba a iskopavanja su otežana pošto su tijela zatrpana ogromnim kamenjem i ostacima srušenog tunela.

Više desetina bivših logoraša i članova porodica ubijenih Bošnjaka danas posjetilo rudnik Omarska kod Prijedora, povodom 12.godišnjice raspuštanja ovog logora. U krugu rudnika položeno je cvijeće i odata je pošta stradalim a ovu posjetu koja je protekla bez incidenata su obezbjeđivali pripadnici prijedorske policije.

XS
SM
MD
LG