Linkovi

Klub Bošnjaka zatražio zaštitu nacionalnog interesa - 2004-08-06


Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zatražili su na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog nedavne izmjene naziva imena mjesta u ovom entitetu sa prefiksom srpski zbog, kako tvrde, izigravanja odluke Ustavnog suda BiH.

Bošnjacima ne odgovara naziv Sarajevo Republike Srpske već samo naziv mjesta u kome nema nacionalng predznaka. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Ramiz Salkić nakon sjednice ovog Kluba. On se zapitao zašto, na primjer, ne postoji Pariz Republike Francuske, ujedno, ustvrdivši da je nedavnom odlukom Narodne Skupštine o izmjenama naziva mjesta koja imaju atribut srpski izigrana odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

»Ovdje imamo primjer ismijavanja Ustavnog suda. Mislim da Ustavni sud treba poduzeti određene mjere.«

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske će takođe, zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa povodom stava Narodne Skupštine o inicijativi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića za izmjenom zastave, himne i grba Republike Srpske. Naime, u odgovoru Narodne Skupštine na ovu inicijativu se traži i organizovanje popisa stanovništva čemu se protivi Klub Bošnjaka, istakao je Ramiz Salkić.

»Mnogi prognani nisu vraćeni na svoja prijeratna, ognjišta. Proces povratka, posebno onaj ekonomski dio, nije onakav kakav bi trebao biti. Sve dok je ovakvo stanje mi smatramo da popis stanoništva ne bi bio ono što treba da odražava stvarno stanje na terenu, da odražava stvani broj stanovnika već bi bio legalizacija etničkog čišćenja pa da tako kažem i genocida u jedom dijelu Bosne i Hercegovine.« Povodom zahtjeva Bošnjaka za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa danas se oglasila i predsjednica Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, Desanka Rađević koja je saopštila da ovo nije neočekivan zahtjev te da Srbi u Vijeću naroda smatraju da njihov nacionalni interes nije ugrožen.

Portparol Partije demokratskog progresa, Igor Crnadak je tim povodom istakao da su novi nazivi mjesta u Republici Srpskoj usklađeni sa entitetskim Ustavom te da zahtjev bošnjačkih delegata predstavlja nastavak negativnog i destruktinog odnosa bošnjačke strane prema događajima u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG