Linkovi

UNITY 2004 - jedinstvo različitosti - 2004-08-06


Više od 7 hiljada novinara, pripadnika manjina, iz svih krajeva Sjedinjenih država okupilo se ove sedmice u Washingtonu na skupu nazvanom Unity 2004. Skupu se obratili predsjednički kandidat Demokrata John Kerry i, u ime administracije predsjednika Busha, državni sekretar Colin Powell.

Istakavši da Amerikanci žive u vremenu izmjenjenom nakon napada od 11. septembrom 2001. gospodin Kerry je rekao da novinari u tom novom svijetu imaju ključnu ulogu, ne kao pristaše odredjene politike, nego kao oni koji kazuju istinu. Ključ pobjede nad terorizmom nije samo snaga našeg oružja nego naših principa i ideala, naših vrijednosti koje treba da prenesemo širom svijeta, takođe je istakao gospodin Kerry.

I američki državni sekretar Colin Powell je itakao da novinari porijeklom iz manjiskih grupa predstavljaju vitalan dio američke demokratije i američkih vrijednosti koje on kao državni sekretar na čestim putovanjima nastoji prezentirati u svim dijelovima svijeta.

Ovo okupljanje, zapravo neka vrsta konvencije novinara koji potiču iz manjiskih grupa koje žive u Sjedinjenim Državama, najveći skup takve vrste. Savez 4 udruženja novinara - crnaca, hispanika, azijata i indijanaca formiran je prije deset godina s ciljem povećanja etničke različitosti i zastupljenost u štampanim i elektronskim medijima u Sjedinjenim državama.

Maria Cevallos, novinarka sa Floride, Hispanik, kaže

”Mislim da je ovo sjajno. Svi smo u istom okruženju, radimo na istom polju i ovo je najbolji način da se nađemo, popričamo i dogovorimo.”

Tokom petodnevnog skupa okupljeni novinari će učestvovati i u programima osmišljenim da unaprijede njihove profesionalne sposobnosti. Unity 2004 je takođe prilika za mlade novinare da nađu prvi stalni angažman.

Marie Medina, novinarka iz Seattlea je na UNITY 2004. stigla upravo iz tog razloga

”Bila sam pripravnica na Havajima i sada u Seattleu. Tražim stalan posao. Najvažnije je biti u branši i upoznati ljude iz ove vrste biznisa.”

Na ovogodišnjem skupu američkih novinara porijeklom iz manjiskih grupa prisutno je i 40 studenata američkih univerziteta. jedan njih, Adeel Iqboag, sudent sa univerziteta Berkley, Kalifornia je oduševljen:

”Ovdje je više sjajnih urednika i oni na nas prenose njihovo bogato iskustvo. Oni nam takođe postavljaju novinarske zadatke i rokove i mi smo jednostavno rečeno, u stvarnom novinarskom ambijentu.“

Organizatori i ovogodišnjeg i prethodnih okupljanja novinara manjiskog porijekla ističu da je najvažniji cilj povećati broj takvih novinara u redakcijama svih medija i u svim dijelovima Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG