Linkovi

Šantićeva Gimnazija otvorena za sve učenike Mostara - 2004-08-06


Djeca iz oba dijela Mostara će konačno od početka nove školske godine početi pohadjati nastavu u zgradi Stare gimnazije. Riječ je o jednom od predratnih simbola Mostara, zgradi Gimnazije koja se tokom rata nalazila na samoj liniji razdvajanja, u kojoj se i protekle školske godine odvijala nastava samo po hrvatskom nastavnom planu.

Vijest da će učenici iz cijelog grada ići u školu u Staroj gmnaziji, saopštio je danas zamjenik visokog predstavnika, Werner Wnendt.

Nekliko godina poslije rata, Stara gimnazija u Mostaru, prvobitno sagradena u vrijeme austrougraske uprave u BiH, bila je jedan od simbola podjele Mostara.

Tokom rata, nalazila se na samoj liniji razdvajanja, a nakon toga dobila je ime Gimnazija fra Dominik Mandić i u njoj se nastava odvijala po hrvatskom nastavnom planu.

Nakon početka obrazovne reforme, došlo je do konačnog administrativnog ujedinjenja ove, sa Gimnazijom iz istočnog dijela grada, tako da će početkom nove školske godine, kao i prije rata, učenici iz cijelog Mostara pohadjati nastavu u Staroj gimnaziji, koja se sada zove Mostarska gimnazija.

Ovo je danas - tokom posjete radovima na obnovi Gimnazije - saopštio zamjenik visokog predstavnika, Werner Wnendt.

"Gimnazija će biti spremna da primi učenike iz oba dijela grada, kada počne nova školska godina. Gimnazija jasno šalje poruku da se stvari mijenjaju u Mostaru i da se ljudi ovdje medusobno sastaju", rekao je uz ostalo gospodin Wnendt.

Zamjenik visokog predstavnika je naglasio da sada postoji dovoljno novca za obnovu Gimnazije, te da su donatori vlade Norveške, Španije, Njemačke, Turske, Japana i Velike Britanije.

Saznaje se da će u septembru, u istu zgradu krenuti oko 250 učenika po hrvatskom programu, te oko 200 učenika iz škole u Donjoj Mahali, u istočnom dijelu grada. Ostatak učenika iz ove škole krenuće u zgradu Gimnazije kako bude napredovala njena obnova.

XS
SM
MD
LG